În ziua de vineri, 16 martie, elevii clasei a VI-a B, ai Școlii Gimnaziale „Emil Racoviță, ce fac parte din Grupul Catehetic „Sfânta Filofteia” al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, sub îndrumarea profesorului de religie și istorie Elena Daniela Coșa, a asistentului social Raluca Maria Alupei și a părintelui Alexandru Pânzaru, coordonatorul grupului, au vizitat linia frontului de la Oituz, locuri unde s-au purtat lupte în Primul Război Mondial, cimitirele eroilor și s-au întâlnit cu doi veterani de război.
Această activitate se încadrează în rândul obiectivelor Proiectului „1 Decembrie 1918 - Născut liber, crescut în unire, educat spre nemurire” ce candidează în cadrul Concursului Național „Unirea: libertate și unitate”, în Protoieria Onești.
Primul popas din această excursie a fost la Cimitirul Eroilor din Oituz, unde elevii au depus o coroană și au intonat cântări patriotice. Tot aici s-au închinat în Biserica Eroilor, unde au fost întâmpinați de preoții Simion Purice și Bogdan-Ionel Piștea.
Inedită a fost prezența în mijlocul lor a istoricului Corneliu Cristea, reprezentant al Asociației „Cultul Eroilor” din Bacău, ce le-a povestit „la fața locului” despre evenimentele importante petrecute la fiecare popas.
Drumeția s-a continuat cu o vizită la Așezământul Social Filantropic „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, unde psihologul Liliana Pânzaru, le-a făcut cunoștință elevilor cu Nicolae Rogoza, rezident al centrului, veteran de război în vârstă de 96 de ani. Tinerii au fost profund emoționați de această întâlnire, de povestirile de pe front ale bătrânului, dar mai ales de recitarea unor poezii pe tema războiului. La finalul întâlnirii, veteranul a primit din partea celor mici prăjiturile preferate la care nu renunță, în ciuda vârstei înaintate.
De aici, grupul s-a deplasat la Biserica Parohiei Poiana Sărată, unde, de asemenea, au depus o coroană cu flori la mormântul locotenentului Macarie, primind informații detaliate de la profesorul Corneliu Cristea și părintele Paroh Sânel Lăzărel. Tot alături de părintele, elevii l-au vizitat apoi pe „Moș Ghiță”, veteran de război, în vârstă de 104 ani, pe care l-au felicitat și i-au oferit daruri.
Cimitirul Internațional al Eroilor din Poiana Sărată și Cimitirul Eroilor din Bogdănești au fost, de asemenea, obiective importante în această drumeție, locuri pline de istorie, în care elevii și-au arătat recunoștința față de eroii neamului prin depunere de coroane, recitare de poezii, intonarea cântecelor patriotice și au primit informații pertinente despre „istoricele izbânde”.
“Întâlnirea cu cei doi veterani m-a emoționat, dar m-a făcut mândru de poporul român. Domnul Rogoza de la Centrul de bătrâni Hârja, ne-a povestit întâmplări de pe timpul războiului şi ne-a încântat cu câteva poezii foarte frumoase. Am participat cu drag la această activitate, care m-a purtat pe urmele istoriei. Sunt fericit că doamna dirigintă, care ne este profesoară de religie şi istorie, ne oferă posibilitatea de a descoperi atâtea lucruri minunate”. (Simion Darius)
“Pe data de 16 martie am vizitat linia frontului de la Oituz. Am întâlnit și doi veterani de război. Ei ne-au povestit, cu lacrimi în ochi, cât de greu le-a fost pe câmpul de luptă şi cât de îngrijoraţi erau, că ziua de mâine, putea să nu mai fie. Am învăţat astfel, ce important este să apreciem jertfa şi curajul lor şi să învăţăm din lecţiile lor de viaţă, să ne iubim ţara.” (Vâlea Bianca)