Ziua Regalității, sărbătorită în Cetatea Alba Iuliei

La data de 10 mai a.c., la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, au poposit peste 700 de clerici și credincioși dreptslăvitori din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cu prilejul serbării Anului Centenar al Încoronării Suveranilor României Mari. Pe această cale, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Marți, 10 mai 2020, dată la care este celebrată Ziua Naţională a Regalităţii, Eparhia Alba Iuliei a îmbrăcat haină de sărbătoare. În această zi cu o însemnătate deosebită, la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri au poposit peste 700 de clerici și credincioși dreptslăvitori din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Pelerinii din Eparhia moldavă – veniți cu preponderență de pe Văile istorice ale Trotușului, Cașinului și Oituzului –, au fost prezenți în vechea Cetate a Bălgradului cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, cu prilejul serbării Anului Centenar al Încoronării Suveranilor României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria (1922-2022).

Pentru a marca în mod solemn acest moment de suflet, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul pelerinilor, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Începând cu ora 9.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit un vibrant cuvânt de învățătură. Alături de numeroșii credincioși, au fost prezenți 50 de clerici din Țara de Jos a Moldovei, respectiv preacuvioși și preacucernici părinți consilieri eparhiali, preacucernici părinți protopopi și preoți parohi, slujitori ai Sfintelor Altare din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

După oficierea slujbei Utreniei, s-a dat citire Hrisovului întocmit de către reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în care a fost subliniat motivul prezenței credincioșilor din Eparhia moldavă la Alba Iulia. În continuare, la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, a fost rostită o ectenie specială pentru cei adormiți, prilej cu care au fost pomeniți Regele Ferdinand I și Regina Maria, precum și eroii neamului românesc.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ în cadrul Eparhiei Romanului și Bacăului, a adresat un cuvânt de mulțumire Părintelui Arhiepiscop Irineu, reliefând căldura și dragostea cu care Întâistătătorul Eparhiei noastre i-a întâmpinat pe clericii și credincioșii din Moldova. Apoi, în semn de aleasă prețuire și considerație, părintele protopop Ioan Bârgăuanu al Oneștiului, în numele tuturor clericilor protoieriei, i-a dăruit Ierarhului nostru o icoană cu Sfântul Simeon Noul Teolog, un bulgăre de sare de la Salina Târgu Ocna, un drapel și o carte de rugăciuni tipărită în Eparhia Romanului și Bacăului. La final, Părintele Arhiepiscop Irineu, în semn de recunoștință, mulțumire și iubire frățească, i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim o icoană cu Maica Domnului, precum și un artizanat românesc confecționat în Țara Moților.

Pelerinajul din această zi face parte din cadrul unui proiect al Eparhiei cu sediul la Roman, organizat sub titulatura „Centenarul Coroanei”, prin intermediul căruia cei prezenți au dorit să evidențieze importanța covârșitoare pentru spiritualitatea ortodoxă și istoria neamului românesc a locului unde, în urmă cu un secol, a fost înfăptuită Încoronarea Suveranilor României Mari. De asemenea, un alt scop al acestui demers este cel al creării unor punți de legătură între provinciile istorice ale Moldovei și Transilvaniei, precum și a unui arc peste timp între generațiile actuale și cele din trecut, cu prilejul împlinirii unui secol de la evenimentele care au consfințit România Mare.

Reîntregirea.ro