Ziua Națională a României serbată în Protopopiatul Buhuși

Întâi Decembrie este Ziua Naţională a României. Această zi marchează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, în anul 1918 și reprezintă un simbol al unității de neam și de credință.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Protopopiatul Buhuși, reprezentat de părintele protopop Vasile Cozma a participat, alături de alte instituții buhușene la depunerea de coroane în amintirea și cinstirea eroilor care au luptat pentru înfăptuirea  acestui ideal.

Preoți din Protopopiatul Buhuși, alături de părintele protopop au adus un omagiu eroilor neamului și anul acesta, participând la o ceremonie restrânsă din cauza restricțiilor epidemiologice care au redus din frumusețea evenimentului.

După mesajul transmis de domnul Primar Vasile Zaharia, părintele protopop a vorbit buhușenilor despre însemnătatea evenimentului, despre faptul că depunerea de coroane este actul văzut al cinstirii eroilor, însă este și un act nevăzut, acela al trăirii interioare a acestui ideal de fiecare dintre noi, trăire ce ne îndreaptă gândul către eroii neamului românesc.

Totodată, părintele protopop a subliniat și faptul că Biserica este pilonul esențial, nelipsit din istoria formării poporului român, constituind un liant, atât prin promovarea unității, cât și prin fapte concrete, sprijinind actele eroice care au dus la realizarea acestui ideal. De aceea trebuie să rămânem fideli credinței noastre apostolice, deoarece este bastionul fundamental al societății noastre și unul dintre factorii care au contribuit la Marea Unire.

Data de 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională în anul 1990 și reprezintă evenimentul principal din istoria României, atunci când Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat o rezoluţie prin care atesta unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România. Legea Unirii a fost ratificată ulterior prin decret de lege în 11 decembrie 1918 de regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedința din 29 decembrie 1919.