Ziua Națională a României, serbată la Roman

Astăzi, 1 Decembrie, mii de romașcani s-au adunat în Piața „Roman Mușat”, la umbra statuii întemeietorului Cetății Romanului, pentru a serba cu fast Ziua Națională a României.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu intonarea imnului de stat al României și a imnului orașului Roman, apoi a urmat oficierea slujbei de Te Deum de către un sobor de preoți din Protopopiatul Roman sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ,  delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment.

După oficierea slujbei de Te Deum au urmat alocuțiunile oficialităților județene și locale care au subliniat în general însemnătatea acestei zile pentru românii de astăzi și pentru romașcani, în special. Astfel, au luat cuvântul domnul Lucian Ovidiu Micu, viceprimarul municipiului Roman, domnul deputat Mugur Cozmanciuc, din partea Camerei Deputaților și domnul Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

În mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, transmis de părintele Dragoș Munteanu, protopop de Roman, s-a subliniat importanța zilei de 1 Decembrie pentru românii de astăzi și valoarea inestimabilă a jertfei pe care soldații alături de preoți au oferit-o pe altarul Unirii de la 1918. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a transmis, cu ocazia acestei zile, urări de bine tuturor romașcanilor:

Așadar, se cuvine ca astăzi, când serbăm cu bucurie, în fața statuii întemeietorului Cetății Romanului, Roman Mușat, Ziua Națională a României, să aducem un profund omagiu celor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitate acestei țări, soldați, civili și preoți, pentru ca astăzi noi să fim beneficiarii idealurilor pentru care ei și-au sacrificat tot ce au avut mai scump, plătind prețul suprem.

Vă îndemn, cu părintească dragoste, ca în aceste momente de pioasă aducere aminte, să fiți mai buni, mai generoși cu cei ce se luptă cu sărăcia,  toleranți și îngăduitori cu cei ce nu împărtășesc aceleași valori, concilianți și întotdeauna militanți pentru binele comun, pentru viețuirea în armonie și înțelegere.

Rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze această zi de 1 Decembrie şi să ajute poporul român și pe romașcani în realizarea tuturor aspiraţiilor nobile de pace, prosperitate şi bună înţelegere”, a spus Înaltpreasfințitul Ioachim.

După transmiterea alocuțiunilor, sărbătoarea s-a încheiat cu ceremonialul depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori de către reprezentanții instituțiilor județene și locale și defilarea gărzii de onoare.