Miercuri, Întâi Decembrie 2021, de Ziua Națională a României, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de Te Deum închinată făuritorilor României Mari, în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
Evenimentul dedicat actului istoric de la Întâi Decembrie 1918 a debutat la Roman cu săvârșirea Sfintei Liturghii în cadrul căreia, soborul preoților catedralei arhiepiscopale, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a înălțat cu recunoștință rugăciuni de pomenire a ctitorilor unității naționale românești. După Sfânta Liturghie, un sobor restrâns de preoți din administrația eparhială, în prezența preoților romașcani și a credincioșilor, a săvârșit sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim o slujbă de Te Deum în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român de la nașterea României ca stat unitar între țările independente ale lumii.
La final, s-a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim adresat cu prilejul Zilei Naționale a României, intitulat „Adâncă recunoștință ctitorilor unității naționale” (https://eprb.ro/adanca-recunostinta-ctitorilor-unitatii-neamului-romane…), apoi, corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale a interpretat câteva piese corale patriotice specifice acestui moment festiv. Din repertoriul prezentat, amintim piesele „Deșteaptă-te române!”, „Simboluri ale României”, Odă poporului român” și „Imn de har, poporului român”, ultimele trei piese având versurile alcătuite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Evenimentul dedicat sărbătorii naționale s-a încheiat cu gândurile transmise de Părintele Arhiepiscop Ioachim romașcanilor și fiilor și fiicelor din Eparhia Romanului și Bacăului în care a subliniat starea de continuă jertfire românilor de-a lungul istoriei neamului, reflectată în faptele de arme și mărturisirea credinței, precum și în configurația geografică a țării:
Vă mulțumim că ați participat la această înălțătoare sărbătoare a neamului românesc!Dacă avem conștiința că poporul român prin Sfântul Andrei a primit botezul în Scythia Minor, acolo unde s-a semnat certificatul său de Botez, la Alba Iulia, la Întâi Decembrie, s-a semnat unitatea și reînvierea neamului românesc. Poporul român este un popor de sfinți și de eroi. Oriunde mergem pe pământul țării să avem conștiința că pășim pe mormintele martirilor, a căror sânge s-a amestecat cu humusul acestei țări. Poporul român a fost un popor jertfelnic și a fost în stare de jertfă în toată istoria sa. Am sperat și încă mai sperăm că Dumnezeu îl ține în mână pentru că are origine apostolică și este unul dintre popoarele lumii care nu a ieșit din granițele lui, ci și-a apărat teritoriul cu gândul la Dumnezeu. Munții Carpați sunt asemenea unor metereze, iar râurile izvorăsc din mijlocul țării și se revarsă spre extremități, până ajung în Dunăre. Aceste ape adună lacrimile de veacuri ale locuitorilor jertfelnici și credincioși ai acestor ținuturi binecuvântate de Dumnezeu, și se revarsă în Danubiu, iar de aici în Pontul Euxin, unde se găsesc lacrimile și suferințele unui popor jerfelnic și binecredincios. Dăm slavă lui Dumnezeu că facem parte din acest popor și sperăm ca noi să adăugăm cărămida rânduită nouă de providență la edificiul spiritualității poporului român.