În contextul serbării Zilei Naționale a României, vineri, 1 Decembrie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată începând cu ora 10.00 o slujbă de Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți consilieri și inspectori ai Centrului eparhial de la Roman.
Preoți consilieri și inspectori eparhiali, preoți din Protoieria Roman și credincioși romașcani au fost prezenți în catedrala mușatină alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului care a oficiat o slujbă de Te Deum cu ocazia serbării a 99 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Ierarhul romașcan a ținut cu această ocazie un scurt cuvânt de învățătură referitor la unitatea națională și religioasă a românilor de pretutindeni, dând citire mesajului Său cu titlul Binecuvântată fii Românie!, adresat tuturor preoților și credincioșilor din Eparhia Romanului și Bacăului.
”Pentru noi, românii, ziua de astăzi nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire a corifeilor ce au înfăptuit Marea Unire într-un singur stat, ci trebuie să fie și o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu și a conștiinței strămoșilor nostri, de a lupta în continuare pentru apărarea identității spirituale și naționale a acestui popor și de a rămâne cu recunoștință în aceiași unitate pentru care generații întregi de români s–au jertfit...În contextul noilor mutații socio-politice mondiale, al migrației românilor în căutarea unui loc de muncă și al secularizării, îndemn pe toți fiii și fiicele duhovnicești ai Eparhiei Romanului și Bacăului, români și creștini deopotrivă, să nu uite niciodată că poartă pe umeri crucea demnității acestui neam răstignit de multe ori în istoria sa și că au înalta responsabilitate de a apăra cu înțelepciune patrimoniul spiritual pe care părinții acestei națiuni l-au ocrotit cu prețul suprem al vieții lor jertfelnice”, a menționat Părintele Arhiepiscop.
Tot acum, Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale a susținut un recital de cântece patriotice specifice acestui moment comemorativ, rememorând peste timp faptele de vitejie ale făuritorilor idealului de unitate a neamului românesc.
După acest moment, preoții romașcani, coordonați de părintele Dragoș Munteanu, protopop de Roman, s-au deplasat în centrul orașului Roman unde, în fața statuii întemeietorului acestui străvechi leagăn de civilizație mușatin, au participat alături de oficialități centrale și locale, de ostași, cadre didactice, elevi și localnici la manifestarea dedicată acestei însemnate zile.
Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu primirea oficialităților centrale și locale, prezentarea onorului militar, intonarea Imnului de stat al României și săvârșirea ceremonialului religios. A urmat rostirea alocuțiunilor de către oficialitățile prezente, senatori, deputați și primari, prilej cu care părintele protopop Dragoș Munteanu a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. După ceremonialul depunerii de coroane în cinstea corifeilor Marii Uniri a urmat, în prezența sutelor de romașcani, defilarea Gărzii de Onoare.
La 1 decembrie 2017 se împlinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Pentru istoria noastră naţională, Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 reprezintă evenimentul cel mai important şi semnifică împlinirea idealului românesc de a trăi liber într-un singur stat naţional unitar.
(pr. Daniel Marari)