Sâmbătă, 8 Februarie 2020, la sediul Complexului de servicii sociale al Asociației ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”, avut loc sărbătorirea Limbii și culturii elene.
În cadrul acestui eveniment au participat persoane cu o vastă cunoaștere a visteriilor și tradițiilor civilizațiilor grecești cum ar fi Pr. Elisei Roncea de la Biserica Sfânta Varvara - Salina Tg. Ocna, care a prezenat un proiect în care este reliefată istoria limbii și a dialectelor grecești, precum și rolul pe care l-a avut alfabetul grec în procesul de formarea al altor alfabete. În cuvântul său, parintele a amintit faptul că la data de 9 februarie este serbată ziua națională a limbii elene datorită faptului că la acestă dată a trecut la Domnul Dionysios Solomos, cel care a scris imnul Greciei.
În încheierea cuvântului a fost prezentată istoria Sfântului Munte Athos, a mănăstirilor grecești și acelor românești precum și tradițiile icoanelor făcătoare de minuni din această regiune. Părintele Elisei se va implica în organizarea unor ateliere de limbă greacă și de muzică psaltică cu copii înscriși în organizațiile prezente la acest eveniment.
Totodată în mijlocul celor prezenți la acest eveniment a fost și domnul lector Nicu Bulilete, cunoscător al civilizației, portului și dansului elen, care a vorbit despre însemnătatea vestimentației pentru fiecare regiune elenă în parte, precum și valoarea pe care dansul o are pentru fiecare parte a țarii, și rolul bătrânilor și a preoților în acest ritual. A fost exemplificat un dans tradițional grecesc la care au fost implicați copiii și tinerii prezenți.
Această sărbătoare a fost încununată de prezența copiilor din cadrul Centrului de zi de la Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja și de cea a copiilor din Asociația "Suroti – Sfântul Paisie Aghioritul” Mănăstirea Cașin, care prin ascultarea prelegilor celor invitați au doroit să își îmbogățescă cunoștințele despre tradiția și civilizația culturii elene.(Petru Toma - Coordonator Centru de zi copii Hârja)