Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și Festivalul Toamnei vor fi sărbătorite la Hârja

Pe parcursul zilelor de 30 Septembrie și 01 octombrie 2023, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” va sărbători Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și Festivalul Toamnei, la Centrul rezidențial socio-medical pentru persoane vârstnice din Hârja, județul Bacău.

Sâmbătă, 30 septembrie 2023, beneficiarii și angajații Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” vor sărbători, împreună, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. În cadrul activităților vor participa beneficiari ai mai multor categorii de vârstă, având în vedere caracterul intergenerațional al activităților. Astfel între participanți vom număra atât beneficiari ai Centrelor de zi și recuperare pentru copii și tineret, cât și sărbătoriții din cadrul Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice.

Programul va debuta cu o serie de ateliere intergeneraționale, susținute de voluntarii ASCOR Bacău, împreună cu angajații Asociației Hârja. Printre activitățile propuse în cadrul atelierelor menționăm: atelierele de lucru manual unde se va broda pe etamină, se vor confecționa păpuși din pănuși de porumb și se vor picta icoane pe sticlă, amintind de praznicul pe care urmează să îl sărbătorim.

Tot în cadrul programului din prima zi, se vor marca tradițiile câmpenești din anotimpul recoltei, prin zdrobirea strugurilor și gustarea mustului. Activitățile vor continua cu un recital de muzică folk și dansuri populare, urmând ca la finalul zilei să ne pregătim printr-o priveghere, pentru sărbătoarea ce ocrotește bătrânii la ceas aniversar, Acoperământul Maicii Domnului.

Programul zilei de duminică va fi marcat de atmosfera profund liturgică. Rezidenții își vor începe ziua prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde vor sărbători împreună praznicul „Acoperământul Maicii Domnului” și vor participa la o scurtă prezentare a vieții Maicii lui Dumnezeu. Acestea se vor desfășura în capela Centrului rezidențial socio-medical pentru persoane vârstnice Hârja.

Ziua Internațională a presoanelor vârstnice face parte din evenimentele ce au devenit tradiții ale Complexului rezidențial și socio-medical pentru persoane vârstnice din Hârja și se alătură pleadei de activități dedicate vârstnicilor desfășurate la Hârja, în contextul Anului omagial decretat de Sfântul Sinod al Bisercii Ortodoxe Române pastorației persoanelor vârstnice.

(Negru Gheorghe)