Ziua Internațională a Iei în Parohia Leorda, Protopopiatul Moinești

Vineri, 24 iunie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Leorda-Comănești, Protopopiatul Moinești, în ziua Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, în continuarea Sfintei Liturghii, tinerii de la 3 la 93 de ani, au participat la o activitate dedicată Zilei Internaționale a Iei.

Invitata acestei activități, doamna Diana Albu, meșter popular, din comuna Asău, le-a prezentat celor prezenți acest simbol vestimentar, dar și multe alte obiecte tradiționale: opinci din piele, veste, catrință, brâu, dar și cunoscutele sale măști. Copiii au aflat lucruri interesante despre tradiții, au pipăit și mirosit materialele naturale folosite în trecut pentru confecționarea obiectelor vestimentare, au probat măști și au pus întrebări invitatei.

Ca o icoană a neamului românesc, această valoare a Patrimoniului Imaterial al Umanității, cusută cu fir trainic de dor de mame și bunici, cămașa tradițională, a fost purtată cu mândrie de enoriașii parohiei, care nu au lăsat ca tradiția purtării Iei la Liturghie să dispară, ci prin devotament pentru valori, cu încredere și speranță, le insuflă tinerilor gustul pentru tradiții și respect pentru calitate și autenticitate.

Toți cei prezenți s-au bucurat, alături de copii, la un atelier de împletit coronițe de flori, iar apoi, seara a continuat cu Slujba Sfântului Maslu.

Activitatea face parte din Proiectul ,,FAPTE pentru viitor”, desfășurat săptămânal în parohia Leorda cu sprijinul Asociației F.A.P.T.-Mai bine împreună! și a oamenilor MARI de aproape, dar și de departe.

 

Prof. Andreea Laslău