Ziua internațională a bolnavilor de cancer: "Bolnav am fost și m-ați cercetat"

     Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului implementează un nou Program Social Eparhial, intitulat ”Bolnav am fost și M-ați cercetat”.

 

Acest program are scop oferirea unui suport moral și alinarea suferințelor persoanelor bolnave de pe cuprinsul Eparhiei, prin oferirea de asistență spirituală și materială, în vederea depășirii situației dificile pe care o traversează beneficiarii și membrii familiilor acestora.

Astfel, prin intermediul preoților și credincioșilor din cele șase protopopiate, dar și cu ajutorul serviciilor sociale oferite de ONG-urile eparhiale, vor fi efectuate activități care constau în vizitarea bolnavilor din spitale, cămine de bătrâni, centre pentru persoane cu handicap, centre pentru copii etc., precum și a persoanelor nedeplasabile, aflate la domiciliu. De asemenea, diferite categorii de persoane bolnave (nevăzători, HIV/SIDA, sindrom DOWN, cu deficiențe de auz, autism, etc.) vor putea fi invitate în cadrul comunităților parohiale, pentru participarea la sfintele slujbe, agape creștine și discuții pe teme duhovnicești, special organizate în cadrul acestui proiect.

În cadrul acestui program social preoții vor săvârși rugăciuni pentru sănătatea bolnavilor, slujba Tainelor Sfântului Maslu, Spovedaniei și Împărtășaniei, și vor acorda diferite ajutoare: medicamente, kituri igienice, alimente, hrană caldă, îmbrăcăminte, fructe, dulciuri, cărți de rugăciuni, icoane, etc.

Activitățile programului vor fi planificate conform sărbătorilor religioase anuale (Sfintele Paști, Nașterea Domnului, etc.), dar și după zilele internaționale care evocă la nivel global persoanele care suferă de anumite boli, dintre care menționăm:

- 4 februarie – ziua internațională a bolnavilor de cancer

- 11 februarie - ziua internațională a bolnavilor

- 21 martie - ziua internațională a sindromului DOWN

- 2 aprilie - ziua internațională a autismului

- 7 aprilie - ziua internațională a sănătății

- 5 iunie - ziua împotriva violenței asupra copilului în România

- 14 iunie - ziua internațională a donatorului de sânge

- 28 iulie - ziua internațională a luptei împotriva hepatitei

- 21 septembrie - ziua internațională a luptei împotriva bolii Alzheimer

- 26 septembrie - ziua internațională a contracepției

- 1 octombrie - ziua internațională a persoanelor în vârstă

- 15 octombrie - ziua internațională a nevăzătorilor

- 14 noiembrie - ziua internațională a diabetului

- 1 decembrie - ziua internațională de combatere a SIDA

 

          Cu ocazia zilei internaționale de 4 februarie, dedicată persoanelor care suferă de cancer, un număr de șapte preoți slujitori din Protopopiatul Bacău, alături de preotul de caritate Rusu Dan au oficiat Taina Sfântului Maslu pentru cele 10 persoane de la Secția de Îngrijiri Paleative din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău.

          Au fost rostite cu acest prilej rugăciuni pentru sănătatea bolnavilor și a personalului medical din cadrul secției. La sfârșit, prin donația unei familii de credincioși care sprijină frecvent persoanele nevoiașe bolnavii au primit din partea Fundației ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău o serie de kituri igienico-sanitare necesare pentru perioada spitalizării, precum și iconițe și fructe. Menționăm aici și ajutorul constând în 20 de perne pentru bolnavi, oferit prin implicarea Părintelui Rusu Dan,  preot de caritate în cadrul Spitalului Județean Bacău.

          Pentru data de 11 februarie, ziua internațională a bolnavilor, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, preoții și credincioșii din cele șase protopopiate vor veni în sprijinul persoanelor suferinde, aflate în spitalele din cuprinsul Eparhiei, săvârșind Slujba Sfântului Maslu în aproximativ 27 de instituții pentru îngrijirea bolnavilor și oferind bolnavilor daruri, constând în kituri sanitare.

 

Pr. Eugen-Ciprian CIUCHE

Consilier Sectoru Social-Filantropic