Ziua eroilor marcată de părinții din Protopopiatul Roman la cimitirul Eternitatea

La Cimitirul Eternitatea din Roman a avut loc joi, 13 iunie 2024, începând cu ora 12.00, o manifestare la care au participat reprezentați ai armatei și ai instituțiilor publice. Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca anual, în ziua Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, jertfa eroilor să fie omagiată în cadrul unor ceremonii de pomenire, Praznicul Înălțării fiind totodată și sărbătoarea Zilei eroilor.

În deschidere, un sobor de preoți romașcani, ce au slujit sub protia părintelui Dan Alexandru Antoce, protoiereu al Romanului, au săvârșit Parastasul la care s-au rostit rugăciuni pentru sufletele eroilor căzuți în luptă pentru apărarea țării. La sfârșitul slujbei, părintele protopop a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Ioachim intitulat „Jerfa eroilor - darul oferit lui Dumnezeu pentru libertatea și demnitatea neamului românesc”. În text, chiriarhul Romanului și Bacăului a precizat că „eroii sunt un simbol al luptei pentru libertate, al speranței într-o viață demnă, al visului pentru care merită să lupți până la jertfa supremă. Jertfa eroilor este darul oferit lui Dumnezeu pentru libertatea și demnitatea neamului românesc, un tezaur pe care nu-l vom putea evalua decât prețuind cu responsabilitate drepturile și libertățile de care beneficiem astăzi”.
Răspunsurile liturgice la slujba de pomenire au fost date de elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.

În continuare au luat cuvântul prof. Dan Laurențiu Leoreanu, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, Ec. Leonard Achiriloaei, primarul Municipiului Roman, și Col. Ing. Gabriel Kicsi, comandant al Bazei 3 Logistică „Zargidava” Roman. La final s-au depus coroane de flori de către reprezentanții instituțiilor participante.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru