Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie. În această zi specială, numită şi Ziua Internaţională a Educaţiei, preoţii Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, Pr. paroh Aurel Cîrlan împreună cu Pr. Mihai-Flavius Balaban şi Pr. Marian Gliga, cu respect și recunoștință față de oamenii dedicați educației și școlii, au adus un prinos de cinstire valorii și importanței tuturor celor care au ales să fie dascăli, adică să deschidă mintea și sufletul tinerei generații.
Prima activitate din cadrul acestui eveniment a fost desfăşurată marţi, 4 octombrie 2022, când, în cadrul Școlilor Gimnaziale „Mihai Drăgan” şi „Georgeta Mircea Cancicov”, structură a Şcolii „Mihai Drăgan” Bacău, a fost săvârşită slujba Parastasului pentru cadrele didactice şi elevii mutați la cele veşnice, punând astfel în lumină cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul: „Pentru o educație creștinească corectă sunt necesare trei lucruri: în primul rând puține cuvinte, în al doilea rând multe exemple și în al treilea rând mai multă rugăciune.”
Miercuri, 5 octombrie, în cadrul Centrului de Socializare și petrecere a timpului liber pentru vârstnici al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, au fost desfăşurate activități ce au avut în prim plan rolul și importanța educației atât în mediul școlar cât și în mediul familial.
Prima activitate a fost vizionarea filmului ,,Steluțe pe pământ”, un film plin de emoție, care a captivat pe toţi cei prezenţi încă de la primele scene. Filmul descrie povestea unui băiețel în vârstă de 8 ani, Ishaan Awasthi, care are dislexie. Din păcate însă, familia și cei din jur nu știu că are această tulburare, copilul luptându-se cu discriminarea și ridicularizarea socială. Acestea se vor schimba atunci când în calea băiețelului apare persoana potrivită, profesorul potrivit. Filmul ne învață că fiecare copil este diferit, iar susținerea și înțelegerea din partea celor din jur pot face diferențe semnificative, ne învață că profesorul poate fi persoana care își lasă cel mai vizibil amprenta în viața elevului, acesta devenint modelul drept de urmat al copilului.
În încheierea activității, cadrele didactice prezente la eveniment, au primit diplome pentru implicarea în activităţile didactice, social-culturale şi voluntariat în cadrul Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, iar beneficiarii Centrului de socializare, pentru implicarea lor, au primit diplome de vrednicie.
Părintele paroh Aurel Cîrlan, a mulţumit cu acest prilej echipei manageriale a Școlii Gimnaziale „Mihai Drăgan”, domnei director Prof. Drăgoi Georgeta Alina şi doamnelor director-adjunct Prof. Vrânceanu Irina şi Prof. Chiriac Claudia Vasilica pentru frumoasa colaborare, dar şi întregului corp profesoral: „Dragi profesori, vă mulțumim pentru munca nobilă, dragostea față de aproapele şi efortul zilnic depus pentru creșterea și educarea viitorilor adulți. Vă dorim răbdare, credință și nădejdea că ai voștri elevi vor fi oamenii minunați de mâine!”
Aceste activităţi sunt cuprinse în proiectul socio-cultural al Protoieriei Bacău, ,,Hristos, lauda bătrâneților mele”.
(Ursache Diana-Elena, asistent social al Parohiei,,Sfinții Trei Ierarhi” Bacău)