Luni, 15 ianuarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Protopopiatul Onești au avut loc mai multe activități cultural – artistice menite să marcheze Ziua Culturii Naționale și să evoce personalitatea marelui poet național Mihai Eminescu, la împlinirea a 174 de ani de la nașterea sa. La aceste activități au luat parte elevi, cadre didactice și persoane, copii și tineri, cu deficiențe, aflate în centrele de servicii socio – medicale din Onești și din împrejurimi.
Ziua a debutat cu activitatea susținută de elevi ai Școlii Gimnaziale „Învățător Neculai Pâslaru”, din Cașin. Aceștia au poposit în capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul”, a Protoieriei Onești, însoțiți de doamna Mirica Cristiana, profesor de Limba și Literatura Română, și de părintele Florin Robert Blănaru, profesorul lor de Religie.
Aici, elevii s-au rugat pentru odihna sufletului poetului nepereche, participând la săvârșirea slujbei de pomenire, după care, sub coordonarea doamnei profesor, au prezentat cele mai importante repere din biografia ilustrului scriitor și au recitat versuri din cele mai cunoscute creații literare eminesciene. Totodată, pentru a marca religiozitatea poetului, școlarii au rostit condacele și icoasele Imnului Acatist al Sfintei Cuvioasei Parascheva, compus de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Părintele Florin Robert Blănaru le-a prezentat elevilor obiectele ce se regăsesc în biserică, le-a vorbit despre întrebuințarea lor în cadrul cultului divin, le-a prezentat veșmintele liturgice și a răspuns întrebărilor adresate, lucru ce a născut o vădită încântare. Activitatea s-a încheiat cu vizitarea clădirii Protopopiatului, locul cel mai apreciat fiind bucătăria în care doamnele bucătărese pregăteau hrana pentru Masa Bucuriei, masă din care s-au înfruptat și elevii.
În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Protopopiatul Onești s-a conformat calendarului anual de activități propus de Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului ce prevede ca, în contextul serbării Zilei Culturii Naționale, să fie implicați, în mod deosebit, copiii și tinerii cu deficiențe, dar și alte persoane bolnave din comunitățile parohiale și dintre beneficiarii serviciilor socio-medicale și educaționale ale eparhiei.
Ca atare, după activitatea amintită, prin implicarea doamnei Mihaela Chircu, asistent social în cadrul Protoieriei, și a părintelui Valentin Chircu, au fost împărțite citrice și călduroase îmbrățișări tinerilor din cadrul Centrului școlar pentru educație incluzivă Nr 2, Comănești, filiala Onești. La rândul lor, copiii au oferit zâmbete, au citit poezii ale marelui poet și au desenat scene surprinse în poeziile despre natură, natura fiind cel mai ușor de reprodus de către un copil cu dizabilități.
O activitatea asemănătoare a avut loc și la Centrul de zi din Târgu Ocna, la care a participat, ca reprezentant al Protopopiatului Onești, preotul Daniel Nichita. Tinerii de aici au organizat o expoziție cu lucrări realizate de mâinile lor, au cântat și au recitat poezii din opera eminesciană.
Activitățile dedicate acestei zile s-au încheiat la sediul Protopopiatului, acolo unde tinerii din cadrul asociației „Patmos - Ator” Onești, au organizat o mică expoziție cu toate lucrările trimise de către centrele ce oferă servicii socio-medicale și educaționale, au citit poeziile compuse de beneficiarii acestora, au recitat poezii ale poetului național Mihai Eminescu sau creații proprii despre marele poet.
Acestui proiect s-au alăturat Centrul Social „Alexandra”, din Onești, Asociația „Binecuvântați copiii”, din Onești, Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu”, din Onești, Parohia „Sfântul Gheorghe”, Târgu Ocna, care au trimis lucrări realizate de copii cu dizabilități, cadrele didactice de la aceste centre amintind faptul că este o mare realizare ca un tânăr cu deficiențe să reușească să traseze o linie dreaptă sau să coloreze într-un anumit spațiu fără a depăși conturul.
(Pr. F.R.B.)