Ziua Bibliei sărbătorită în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Luni, 13 noiembrie 2023, ziua în care este prăznuit Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai mare exeget din toate timpurile, în Parohia „Sf. Trei Ierarhi”- Bacău a avut loc o activitate dedicată Sfintei Scripturi. „Ziua Bibliei”, cu aceeaşi dată de sărbătorire, instituită în anul 2006 printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, a fost întemeiată cu scopul de a le aminti credincioșilor datoria de a citi Sfânta Scriptură.

Fiind sărbătorit unul dintre ocrotitorii parohiei, aşa cum ere firesc, întâlnirea a debutat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Apoi, o parte dintre membrii Grupului de socializare au participat la un atelier susţinut de părintele paroh Aurel Cîrlan, împreună cu preoţii slujitori Mihai-Flavius Balaban şi Marian Gliga, în care a fost reamintit canonul Sfintei Scripturi şi au fost discutate anumite aspecte practice de lecturare.

Cuvântul „canon”, aplicat Bibliei, defineşte colecţia cărţilor pe care Biserica le-a recunoscut ca inspirate de Sfântul Duh şi izvoare ale Revelaţiei divine şi, ca atare, normative pentru credinţa şi viaţa creştină.

Având în vedere rolul Sfintei Scripturi în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor, s-a ajuns la concluzia că lectura biblică este o datorie morală şi de conştiinţă a fiecăruia.

Cu acest prilej a fost anunţat şi viitorul program de aprofundare a învățăturii divine, întâlnirile dedicate exegezei biblice urmând a avea loc în fiecare zi de miercuri.

(Pr. B.M.F.)