Zilele simpozionului național organizate la Onești de „Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” s-au încheiat

În perioada 13-14 aprilie a avut loc, în Aula Bibliotecii „Radu Rosetti” a Municipiului Onești, evenimentul intitulat „Comunitatea și stilul de viață pentru îmbătrânire sănătoasă”, fiind primul eveniment din seria activităților culturale, social-filantropice și academice, prilejuite de împlinirea a 10 ani de activitate socială a Complexului de servicii socio-medicale Hârja.

Simpozionul s-a desfășurat în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Onești, reușind să reunească un număr de 20 de conferențiari din diferite domenii precum: medicină (geriatrie, paliație, farmacologie, nutriție), asistență socială (gerontologie socială), psihoterapie, kinetoterapie, training formare profesională și terapie ocupațională.

Evenimentul a început miercuri, 13 aprilie 2022, la orele 9.30 cu primirea invitaților, după care cuvântul de deschidere a fost ținut de Dr. Oana Mihaela Secară, medic primar în cadrul Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești, împreună cu Andreea Elena Ostache, director al Direcției de Asistență Socială Onești.

În prima parte a zilei, domnul director al TZMO România, Lucian Bala, a prezentat modalitatea de susținere a proiectelor sociale pe termen lung, preluând cuvântul doamna Izabela Voicu, asistent farmacie și formator, iar trainerul Mirel Sandu a continuat cu „Procedurile și aplicarea produselor de îngrijire. Optimizări și beneficii”

Între orele 11.20 –  11.40 a avut loc coffee break-ul, următoarea intervenție fiind susținută de președintele OAMGMAMR – Filiala Bacău, Minodora Chicea, cu tema „Comunitatea unită pentru o îmbătrânire fericită”. A urmat secretarul Fundației „Împreună pentru o lume mai bună”, Alexandru Florescu, care a vorbit despre „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”. Ionel Armeanu, Președintele Federației Furnizorilor de Îngrijire pe Termen Lung a prezentat „Protecția socială a persoanelor vârstnice”, iar Nicolae Mincaciu, reprezentantul TZMO România, Regiunea Nord-Est, „Servicii Sociale destinate persoanelor vârstnice”

În cea de-a doua parte a zilei, la pauză de masă, doamna Dr. Aurelia Curaj, președintele Fundației GERON a atras atenția celor prezenți prin tema sa intitulată „Sănătate și longevitate”.

După cel de-al doilea coffee break al zilei, a intervenit Monica Marin, Asistent social al Fundației GERON cu frumoasa prezentare despre „Multidisciplinaritatea în susținerea longevității” vieții seniorilor.  Ziua s-a încheiat cu prezentarea doamnei psiholog Ana Butucaru de la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, „Importanța diagnosticării precoce a demenței”.

Programul zilei de joi, 14 aprilie 2022, a început la 10.00 cu prezentarea doamnei dr. Aurelia Curaj, Fundația GERON, „Arta traiului în sănătate”. După coffee break, Dr. Aurelia Curaj și-a reluat prezentarea. A urmat pauza de masă, după care pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a susținut prezentarea intitulată „Rolul echipei multidisciplinare în gerontologia socială”. Pr. Petru Nicolae Toma de la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a venit cu o adăugare despre „Consilierea spirituală  a persoanelor de vârsta a III-a, instituționalizate”. A urmat doamna asistent social Mihaela Georgiana Iojă, în cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” cu susținerea temei „Strategii de resocializare a persoanelor vârstnice instituționalizate”. În continuare, asistentul social Oana Ariton,  Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a vorbit despre „Activități socio-integrative în centrele rezidențiale pentru vârstnici”, urmând domnișoara asistent social Ioana Bidnic, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu importanța terapiei ocupaționale pentru o îmbătrânire fericită. A venit și momentul celui de-al doilea coffee break, iar după acesta, și momentul prezentării domnișoarei Elena Pascaru, asistent medical în cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, și anume: „Modificările structural specific în procesul fiziologic de îmbătrânire; promovarea sănătății vârstnicilor”. Completarea a fost adăugată de asistentul medical Andreea Grosu de la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, vorbind despre „Bolile cornice și problemele frecvente de sănătate ale vârstnicilor”.  Indispensabilă este și nutriția în viața vârstnicilor, iar medicul nutriționist Mădălin Miron, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a adus câteva lămuriri cu privire la importanța alimentației pentru un stil de viață sănătos. Terapeutul ocupațional Ioana Răuță, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a dezvoltat „Rolul terapiei ocupaționale în geriatrie”. În încheiere, kinetoterapeutul Ionuț Gogu din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a descris „Rolul Kinetoterapiei la persoanele de vârsta a III-a”.

Sperăm că aceste zile au fost de un real folos celor prezenți la simpozion, iar viitorii asistenți medicali, absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” Onești, să fie mai îmbogățiți în cunoștințe asupra acordării asistenței medicale persoanelor de vârsta a III-a.