Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 18-22 Noiembrie, s-au desfășurat zilele duhovnicești ale Parohiei Meleșcani din Protoieria Sascut, cu prilejul hramului bisericii din această comunitate.
Prin implicarea Părintelui Paroh Alin-Eduard Antohi, programul duhovnicesc al perioadei a debutat cu ziua de vineri când a fost oficiată Sfânta Taină a Maslului de către un sobor de preoți sub protia Părintelui Protosinghel Mina, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Olga, alături de Preacuviosul Părinte Calinic, starețul Mănăstirii “Sf. Antipa de la Calapodești”.
Astfel, cler și credincioși deopotrivă s-au rugat pentru ca Bunul Dumnezeu să dăruiască vindecare sufletească și trupească dar și iertare de păcate.
În următoarea zi, sâmbătă, părintele paroh alături de enoriașii din aceste locuri s-au rugat împreună, săvârșind Paraclisul Maicii Domnului și Vecernia Mare.
Momentele de bucurie au fost încununate cu evenimentele zilei de luni, ziua Praznicului “Intrării Maicii Domnului în biserică”, săvârșindu-se Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie sub protia PC Pr. Protopop Alexandru Grigoraș.
Protoiereul locului, în cuvântul său de învățătură adresat celor prezenți, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a subliniat importanța învățăturilor ce reies din viața Maicii Domnului și care ne sunt folositoare nouă creștinilor în lupta pentru dobândirea mântuirii:
“În Sfânta Tradiție găsim învățături despre Maica Domnului dar și despre Praznicul pe care noi îl sărbătorim astăzi. Prima învățătură pe care o putem observa este reprezentată de modul cum ar trebui să se nască copiii și cum trebuie părinții să se raporteze la nașterea copiilor lor: prin nevoință duhovnicească, post și rugăciune. Maica Domnului și părinții săi trebuie să fie modele pentru cei din zilele noastre care doresc să aducă pe lume un copil.
Observăm din momentele sărbătorii de astăzi că Sfinții Ioachim și Ana, odată ce au promis lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor dărui Lui, au făcut acest lucru și din aceasta învățăm faptul ca în momentul în care primim un astfel de dar de la Dumnezeu, avem datoria de a-l crește și educa pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu iar Dumnezeu să se recunoască în el și dobândind un bogat bagaj duhovnicesc, să îi ajute la mântuirea sufletelor”.
La final, părintele paroh a mulțumit tuturor celor prezenți dar și celor care s-au implicat în organizarea evenimentului și împreună au participat mai apoi la agapa frățească.
Pr. Ionuț-Alexandru Apostu