Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

În contextul serbării anului 2018 de către Biserica Ortodoxă Română ca „Anul Omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Protoieria Moineşti organizează, în perioada 7 - 10 septembrie 2018, cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești‟. Punctul central al manifestărilor îl va constitui Procesiunea Calea sfinților – Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră, ce va avea loc vineri, 7 septembrie, începând cu ora 17.00.

Anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte AndreiMitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Înaltpreasfinţitului Părinte IoachimArhiepiscopul Romanului și Bacăului, credincioșii de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești vor avea bucuria duhovnicească de a se închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.

Astfel, uniți în credință și rugăciune, preoți și credincioși din Protopopiatul Moinești vor purta în procesiune, pe traseul dintre zona Unicat– Piațeta „Sfântul Nicolae” a municipiului Moinești, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, unde, în prezența celor doi ierarhi, a  Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei, și a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim, se va săvârși slujba Acatistului Maicii Domnului.

Tot în cadrul procesiunii va avea loc și slujba arhierească de binecuvântare a începutului de an şcolar. Şi, pentru a arăta o dată în plus grija pe care Biserica o are pentru tinerele vlăstare, după momentul central şi esenţial al rugăciunii, copiii prezenţi vor primi din partea Protopopiatului Moineşti daruri care să le fie de folos în noul an şcolar. În mod special, vor fi premiați cu diploma și medalia Excelenței, acordată de către Înaltpreasfințitul Ioachim, toți copiii claselor V-XII ai școlilor din cuprinsul Protopopiatului Moinești, care în anul școlar 2017-2018 au obținut la învățătură media generală 10 și toți olimpicii cu premii naționale.

„Invităm pe toți credincioșii să ni se alăture pe parcursul acestui eveniment sfânt și unic, având în vedere că Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula va fi prezentă pentru prima dată în Moldova, Protopopiatul nostru bucurându-se de acest privilegiu”,  a declarat părintele protopop Costel Mareș.

 

 

* Scurt istoric al sfintei icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula

Sfânta icoană a Maicii Domnului de la Nicula a fost pictată de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, în anul 1681. Ea s-a pictat la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o bisericii din acest sat. Fără îndoială că preotul iconar Luca a fost un om viaţă duhovnicească aleasă, dublată de un real talent artistic. Cu penelul său măiestrit a zugrăvit şi multe alte icoane, dintre care se păstrează unele până în zilele noastre. Trei dintre ele sunt făcătoare de minuni. Una existentă la mănăstirea Strâmba, din judeţul Sălaj numită “Dulcea sărutare’’, iar cealaltă în biserica sfinţii apostoli Petru si Pavel, măreața catedrală ce se construieşte în cartierul Mănăştur din municipiului Cluj-Napoca. A treia, cea mai renumită, cea mai iubită şi mai cinstită pentru multele ei minuni şi binefaceri, este cea de la Mănăstirea Nicula. Renumele şi minunile ei binefăcătoare au depăşit demult graniţele ţării şi bisericii noastre româneşti, fiind, fără îndoială, numărată şi venerată între cele mai vestite icoane făcătoare de minuni ale ortodoxiei universale. Zugrăvită după rânduiala erminiei bizantine, încadrată în categoria odighitria (îndrumătoarea), ea s-a remarcat dintru început prin frumuseţea ei artistică, dar mai mult decât atât printr-o cerească frumuseţe duhovnicească. Un document de la anul 1736, primul cunoscut, descrie frumuseţea plină de splendoare şi măreţia plină de har a Persoanelor zugrăvite în sfânta icoană, scriind:

“Chipul Maicii Fecioare şi al Fiului pe care-L ţine în brațul stâng, cuprinde întreaga icoană într-o proporţie potrivită. Faţa Maicii Domnului e lungăreaţă de culoarea spicului de grâu, mai roşie în ambele obrazuri, cu ochii negri, iar corpul înclinat puţin, cu o privire plină de graţie şi cu atât mai fermecătoare, fiind că până acum nici un penel nu i-a redat aşa splendoarea şi farmecul ei ceresc. Micuţul are o înfăţişare strălucitoare, cu capul descoperit. Maica îşi atinge sânul, fruntea ei fiind ascunsă într-un văl de culoarea cerului, peste care din afara peste creştet se lasă o haină purpurie umbrită cu negru şi vânăt. Întreaga icoană imitează cei ce a vrut sfântul evanghelist Luca să deie icoanei sale. Afară de acestea Fecioara are două stele pe haină, una pe creştet, cealaltă pe umărul drept. Capetele ambelor figuri le înconjoară o glorie strălucitoare’’.

În continuare, privind sfânta icoană, vedem că mâna dreaptă a sfintei Fecioare este îndreptată spre Fiul ei, arătând originea Lui divină, dar şi prezentându-se pe sine ca ceea ce arată calea. Ea, prin smerenia, curăţia şi iubirea ei ne arată calea care conduce sufletele spre Hristos-Dumnezeul Om, ca unic Mântuitor al nostru. Iar Pruncul, deşi este purtat şi ţinut în braţe de Maica Sa, braţul ei fiind mai mult decât un tron de Heruvimi, binecuvintează cu mâna dreaptă. Prin aceasta se prezintă pe Sine ca Făcătorul, Atotţiitorul şi Proniatorul a toate cele zidite, inclusiv al Maicii Sale. Un alt document din anul 1930 aminteşte proportiile icoanei zugrăvite pe lemn de tei ca având o lungime de 86 de cm şi lăţimea de 65 de cm, grosimea scândurii având 2 cm.

Aşezată în tâmpla bisericii din satul Nicula, sfânta icoană a Maicii Domnului s-a arătat de la început ca un izvor de lumină şi de bucurie, bucurând cu prezenţa ei pe ţăranii credincioşi ai satului şi pe cei din satele vecine.

* Sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/icoana-maicii-domnului-de-la-nicula-si-minunile-ei/ 

 

(Cristian Balaban)