Zile de har şi binecuvântare la Mănăstirea Varatic

În zilele de 15 şi 16 august, Mănăstirea Varatic a adunat în jurul altarului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, sobor de preoţi, maici şi monahi, mulţime de pelerini veniţi din toate colţurile ţării pentru a o cinsti pe Sfânta Pururea Fecioara Maria.

Prezent încă de marţi seara, IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit slujba sfinţirii icoanei Adormirii Maicii Domnului de pe turnul clopotniţă al mănăstirii. Slujbele religioase dedicate hramului principal al Mănăstirii Varatic au continuat apoi, la ceas de seară, cu slujba Miezonopticii şi cu slujba Utreniei, în cadrul căreia, la lumina lumânărilor, s-a oficiat slujba Prohodului Maicii Domnului. Ziua s-a încheiat cu procesiunea cu sfântul epitaf în jurul bisericii din curtea mănăstirii, la care au participat sute de credincioşi.

Miercuri, 15 august, ziua a debutat cu slujba Aghezmei mici şi Taina Sfântului Maslu, după care a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan, în sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă biserica mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, cor ce a participat de-a lungul timpului la mai multe concerte în ţară şi în străinătate.Miercuri, 15 august, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Atmosfera de sărbătoare a continuat cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, oficiată de la ora 18:00 de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în sobor de preoţi şi diaconi. (sursa: www.basilica.ro)

A doua zi, 16 august, în ziua pomenirii Sfinţilor martiri Brâncoveni şi a Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, după care a urmat slujba Parastasului pentru ctitori, în gropniţa mănăstirii.
 

În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a prezentat viaţa, nevoinţele şi faptele minunate ale Sfântului Cuvios Iosif, ucenic al Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamţ. „Sf. Cuvios Iosif trebuie să fie pentru monahi şi pentru credincioşi, un model de vieţuire. Într-o lume dezorientată, lipsită parcă de modele, Biserica ne orienteză către sfinţii a căror trăire duhovnicească a fost paradigmă pentru voievozi, pentru maici şi călugări, pentru pelerinii şi fiii duhovniceşti ai mănăstirilor.”
 

La final a mulţumit maicii stareţe, Stavrofora Iosefina, preoţilor, obştii monahale şi pelerinilor prezenţi la momentele de săbătoare prilejuite de hramul mănăstirii.

În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit pomenirea ca sfânt a Cuviosului Iosif de la Varatic, fiin trecut în calendar la data de 16 august.

Slujba şi Acatistul Sfântului Cuvios Iosif au fost alcătuite de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.