Zi de sărbătoare la capela Spitalului Municipal din Onești

Marți, 11 iunie, Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, a fost cinstit la capela din incinta Spitalului Municipal din Onești, instituție sanitară ce îl are ocrotitor. 

Sărbătoarea a debutat cu săvârșirea slujbei de Vecernie în ajun și a continuat cu cea a Dumnezeieștii Liturghii în ziua de prăznuire a Sfântului, de către un sobor numeros de slujitori sub protia părintelui Nicolae Zaharia, protoiereu de Onești. La aceasta au luat parte credincioși ce frecventează slujbele oficiate în capelă, pacienți ai spitalului, numeroși membri ai personalului medical, alături de domnul Gelu Nicolcea, managerul spitalului și domnul Adrian Jilcu, primarul Municipiului Onești.

Cuvântul de folos duhovnicesc a fost rostit de către părintele protoiereu, care și-a exprimat bucuria trăită cu prilejul prăznuirii unui sfânt, prieten și coleg al medicilor, care a ales să-și trăiască viața frumos, dedicându-se cu totul celorlalți și punând talanții primiți de la Dumnezeu în slujba semenilor. Părintele protopop a evidențiat principalele coordonate ale biografiei doctorului sfânt și i-a îndemnat pe cei prezenți să îi urmeze pilda și să devină ambasadori ai credinței, ai dragostei și ai jertfelniciei. De asemenea, a subliniat munca și dragostea față de semeni a întregului personal al spitalului municipal, precum și buna colaborare pe care conducerea acestuia o are cu preoții capelani Petrică Cuibar și Samuel Pricaz.

Cuvântul de încheiere i-a revenit părintelui Petrică Cuibar care a mulțumit celor prezenți pentru participare, dar și pentru întreaga susținere a activităților pe care le desfășoară în capelă și a oferit părintelui protoiereu, în semn de recunoștință, o icoană a Sfântului Ierarh Luca al Crimeei.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri speciale pentru cei bolnavi și a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți medicii, asistenții, infirmierii, angajații spitalului care au trecut la cele veșnice, precum și pentru toți cei care, din iconomie divină, și-au încheiat viața pământească pe unul din paturile instituției sanitare. 

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, capela ce poartă hramurile „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și „Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina” împlinește un deceniu de la momentul sfințirii, prilej cu care s-a propus ca sfântul doctor și ierarh să devină ocrotitor al spitalului oneștean.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, toți creștinii prezenți au primit, din partea reprezentanților spitalului, câte un pachet cu hrană și o icoană cu chipul sfântului prăznuit.

(Pr. Florin Robert Blănaru)