În ziua de 25 martie 2018, la Parohia „Buna Vestire” din Tg. Ocna, cu prilejul prăznuirii hramului bisericii, s-a desfășurat etapa finală a proiectului Tricolorul: simbol al unității de neam. Fiind Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, proiectul participă la Concursul Național Cultural-Artistic Unirea: Libertate și Unitate organizat de Sectorul teologic educațional.
În parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Tg. Ocna, Parohia „Buna Vestire”, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vasile Panțîru, a organizat în perioada 19-25 martie 2018 un Atelier de pictură dedicat elevilor claselor V-VIII în scopul păstrării valorilor tradiționale. Douăzecișicinci de elevi, sub coordonarea profesorilor Chiticaru Oana, Dumitrașcu Carmen, Crișman Nicoleta și Pavel Carmen, au participat zilnic la Atelier, pictând drapelul țării folosind culori acrilice de roșu, galben și albastru. S-au pictat 240 de tablouri pe pânză special tratată, acestea fiind oferite creștinilor participanți la slujbă în ziua Praznicului Bunei Vestiri. S-au folosit diferite materiale: polistiren, bolduri, pânză tratată pentru pictură, pioneze, foarfece, cuțit, pensule, culori acrilice, lipici, coli hârtie, panglică, xerox, carton, daruri (pușculițe, cutii bomboane, căni).
S-a prezentat un material Power Point Unirea de la 1918 de către Botezatu Bianca, elevă în clasa a VIII-a B, aceasta evidențiind importanța unității de neam moștenită de la strămoșii noștri care și-au vărsat sângele pentru patrie. Preda Miruna Andreea, elevă în clasa a V-a B, a compus și a recitat poezia Marea Unire de la 1918, închinată Centenarului.
Implicarea copiilor în proiect a adus bucurie persoanelor participante, fiind ei înșiși pagină de istorie vie în fața tradițiilor strămoșești primite. Întărirea credinței jertfelnice și a unității de neam prezentată în fața comunității prin implicare activă și dăruire a întărit conștiința apartenenței de neam. Scopul proiectului a fost de a cultiva dragostea față de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale după modelul din cadrul Sfintei Liturghii când au fost pomeniți eroii neamului și făuritorii Marii Uniri de la 1918.
Activitatea s-a desfășurat nu întâmplător într-o zi în care biserica prăznuiește vestea cea bună a mântuirii lumii așa cum în urmă cu 100 de ani suflarea românească sărbătorea vestea cea bună a unirii într-o singură țară.
Și cum valorile prind viață prin fapte, parohia a pregătit credincioșilor prezenți și în acest an 400 de pachete cu hrană, iar alte 50 de pachete au fost oferite beneficiarilor Centrului de îngrijire pentru persoane cu dizabilități din Tg. Ocna. De asemenea, a fost dăruit peștele pentru masa de Buna-Vestire la Așezământul Social Filantropic de la Hârja și o masă caldă pentru 100 de persoane ce au participat cu bucurie la hramul Bunei Vestiri.
Prof. Religie Ortodoxă Chiticaru Oana