200 de elevi din clasele a III-a şi a IV-a din judeţul Bacău au participat sâmbătă, 14 mai 2016, la Concursul judeţean interdisciplinar „Un copil bun pentru o lume mai bună“. Competiţia a fost organizată de Şcoala Gimnazială „Ştefan Luchian“ din Moineşti în parteneriat cu Protopopiatul Moinești și Primăria Moinești.
De 13 ani, după sărbătoarea Învierii Domnului, se adună sute de copii la Școala Gimnazială „Ștefan Luchian”, la un concurs ce își propune să-l facă mai bun, pe fiecare dintre ei. Cele 3 discipline ale concursului - religia, educația civică și desenul - contribuie împreună la formarea deprinderilor de buni creștini și buni cetățeni în același timp. Competiția este destinatp elevilor claselor a III-a și a IV-a.
Și anul acesta participarea a fost numeroasă, copiii provenind din întreg județul Bacău: Buhuși, Bacău, Onești, Comănești, Dărmănești, Moinești și comunele din jur, mai precis elevi din 19 școli . Fiecare echipă - Crinii albi, Porumbeii păcii, Anghelos, Sf. Efrem cel Nou, Urmașii lui Ștefan sau Florile Speranței - a primit câte un subiect la cele trei discipline ale concursului. Subiectele rezolvate, împreună cu desenul în acuarelă, alcătuiesc un portofoliu, care a primit după corectare un punctaj de maxim 300 puncte. Exercițiile au fost diverse, incluzând mini-eseuri și desene. La desen participanții au avut de ilustrat temele „Bucuria de a trăi” sau „Dreptul la educație”.
Încă de la festivitatea de deschidere, inspectorul la disciplina religieal ISJ Bacău, Părintele Ionuț Căsăneanu, dar și domnul primar al Municipiului Moinești, Viorel Ilie, au salutat frumusețea copiilor prezenți la concurs. Ei transmit o stare de bine și de frumos în sufletele celor mari. Domnul primar a adresat invitația ca lucrările realizate de copii în cadrul acestui concurs să fie expuse în sala de expoziții a Primăriei Moinești. Doamna director adjunct a Școlii Gimnaziale „Ștefan Luchian” Moinești, Prof. Ioana Dascălul, a adresat urările de bun venit oaspeților școlii și și-a arătat bucuria de a vedea atât de mulți copii dornici de a-și arăta cunoștințele dobândite în școlile lor.
Doamna profesor de religie Elena Hereș, inițiatoarea și coordonatoarea acestui concurs, a mărturisit: „Scopul acestui concurs județean este acela de a-i ajuta pe copii să devină mai buni, mai darnici și mult mai sensibili la suferința celor din jurul lor, să-și respecte părinții, dascălii și colegii de școală, să facă cinste Bisericii și țării. Copiii înscriși la acest concurs nu participă doar la o simplă competiție ci, se formează pentru viață, pentru viața de aici, dar în mod deosebit pentru cea veșnică. Într-o lume adeseori tulbure și debusolată, ei descoperă o bucurie: aceea a întâlnirii cu valori nepieritoare, cum ar fi blândețea, bunătatea, răbdarea, dreptatea, recunoștința și iubirea. Altfel nu ai cum să explici starea de imensă bucurie, pe care elevii care vin în fiecare an în școala noastră, o lasă în sufletele tuturor cadrelor didactice, o bucurie care ține mult timp. Pe lângă aprecierile pentru cunoștințele lor, materializate prin cuvinte, note sau diplome, avem credința, că acești copii primesc răsplătire,în primul rând de la Dumnezeu, Cel ce încununează pe fiecare om, care trăiește și mărturisește credința sa”
Biserica și Școala conlucrează foarte bine la Moinești, așa cum s-a văzut și la desfășurarea concursului din acest an. Protopopul de Moinești Părintele Costel Mareș ne-a spus despre acest concurs următoarele: „Concursul Un copil bun pentru o lume mai bună, care se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim al Romanului și Bacăului, a devenit o tradiție la Moinești, aflându-se la a XIII-a ediție. În 2016, Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română, ca și în anii precedenți, am avut bucuria să sprijinim desfășurarea acestui concurs, oferind tuturor celor 200 de elevi participanți, iconițe și cărți cu istorioare duhovnicești. Dacă acum a mers Biserica în Școală, peste două săptămâni vine Școala la Concursul de creație literar-religioasă şi plastică Cuvânt şi culoare din suflet de copil, organizat de Protopopiatul Moinești, unde îi așteptăm să participe pe elevii de clasele III-VIII din protopopiatul nostru.” (pr. Sorin Bârzu)