În contextul prăznuirii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, ocrotitoare a Parohiei „Buna Vestire” și „Sfântul Simeon Noul Teolog”, Mănăstirea Cașin II, Protopopiatul Onești, a avut loc lansarea volumului „Taina Omului - firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul al III-lea”, apărut la Editura „Basilica” a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul, la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc în zilele de vineri și sâmbătă, 24 și 25 noiembrie, la sediul Protoieriei Onești și la biserica parohială.
Lucrarea „Taina Omului - firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul al III-lea” cuprinde articole prezentate în cadrul Simpozionului internațional ce s-a desfășurat la Onești, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 15 - 16 februarie 2022, în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și al „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Întâlnirea din ajunul pomenirii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, ce a avut loc la sediul Protopoiatului Onești, s-a desfășurat în doua părți. În cea dintâi, părintele doctor Petru Pavăl, secretarul protopopiatului, a realizat o scurta prezentare a volumului colectiv, oferind ulterior cuvântul coordonatorilor acestuia, domnului profesor universitar doctor Dan Mihai Chițoiu, de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Onești, și părintelui diacon doctor Mihai Iulian Grobnicu, inspector eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cea de a doua parte a întâlnirii, fiecare autor ce și-a aflat loc în cuprinsul volumului „Taina Omului - firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul al III-lea”, și-a exprimat bucuria de a se regăsi în comuniune și comunicare, după cum menționa Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în cuvântul rostit la începutul întâlnirii.
La final, organizatorii, respectiv părintele Ioan Bârgăoanu și domnul profesor Dan Mihai Chițoiu, au subliniat și au transmis celor prezenți că momentul la care au luat parte, moment care se prezintă drept o concluzie a Simpozionului Internațional „Taina Omului – Firescul Rugăciunii”, ce a avut loc în anul 2022, este de fapt începutul pentru o noua întâlnire care să pună în lumină anul 2024, desemnat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți”.
Ctitorul principal al acestui proiect de suflet, părintele protoiereu, a fost și gazda zilei de 25 noiembrie, când manifestările au continuat la Parohia cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfântul Simeon Noul Teolog”, Mănăstirea Cașin II, parohia păstorită de sfinția sa. Paraclisul din cadrul ansamblului parohial, ocrotit de Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, și-a sărbătorit hramul, prilej cu care Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, episcop vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel la acest eveniment, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul psaltic „Filomelos”, de la Biserica Voievodală din Borzești, coordonat de doamna profesoară Paula Cautiș.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a subliniat, pornind de la textul acesteia, importanța mesajului hristic despre jertfa și martiriul în numele Celui Preaînalt, dimensiuni asumate de cei doi mari mucenici prăznuiți de Biserica Ortodoxă în ziua de 25 noiembrie, Sfinții Ecaterina și Mercurie. De asemenea, Preasfinția Sa a fost cel care a dat citire mesajului cu titlul „Felicitare și binecuvântare”, semnat de Preafericirea Sa, și transmis cu acest prilej.
Spre finalul momentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a punctat diverse aspecte ale acestui demers de prestigiu și a adus mulțumiri Părintelui Patriarh, Preasfințitului Părinte Paisie, coordonatorilor volumului, coautorilor, precum și tuturor celor implicați în această lucrare de suflet.
Ca simbol al prețuirii și recunoștinței, părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu a oferit în dar icoane, exemplare ale volumului și buchete de flori ierarhilor și celor mai apropiați colaboratori ai proiectului.