Vizită misionară a Părintelui Arhimandrit Efrem Vatopedinul în Eparhia Romanului și Bacăului

Miercuri, 14 decembrie 2022, o delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, coordonată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, a întâmpinat pe Aeroportul internațional „George Enescu” din Bacău pe preacuviosul părinte arhimandrit Efrem de la Mănăstirea Vatopedu, Sfântul Munte Athos. Totodată, înaltul oaspete athonit a fost întâmpinat și de membri din administrația aeroportului băcăuan care i-au urat salutul de bun venit și au primit binecuvântarea sa.

Din delegația Eparhiei Romanului și Bacăului au făcut parte  arhim. Nicodim Bițic, consilier eparhial, arhim. Andrei Ioniță, arhim. Macarie Costea, starețul Mrii Runc, stavrofora Evloghia Chirvase, stareța Mrii Diaconești, stavrofora Magdalena Budeanu, stareța Mrii Valea Budului, monahia Chiriachi Chiper, stareța Mrii „Sf. Ioachim și Ana” Itești și preotul Eugen Ciprian Ciuche, protopop de Bacău.

Preacuviosul părinte arhimandrit Efrem, unul dintre cei mai reprezentativi teologi ai ortodoxiei elene și una dintre cele mai apreciate voci ale monahismului contemporan, se află într-un periplu misionar în țara noastră, prilejuit de lansarea celei mai noi ediții a Noului Testament într-o formă inedită bilingvă, română și grecească. Totodată, părintele arhimandrit Efrem a vizitat cu acest prilej câteva dintre cele mai reprezentative mănăstiri ale capitalei României, urmând ca timp de trei zile (14-16 decembrie) să viziteze Mănăstirea Diaconești din Eparhia Romanului și Bacăului, întâlnindu-se cu obștea monahală de aici, căreia îi va oferi o copie a sfintei cruci a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care are inserată în ea o părticică din lemnul Sfintei Cruci pe care s-a răstignit Hristos Domnul, odor duhovnicesc de mare preț care va rămâne pentru totdeauna în acest loc pentru închinarea maicilor și pelerinilor.

În cuvântul de bun venit adresat marelui duhovnic athonit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și-a manifestat bucuria de a primi vizita unui oaspete atât de așteptat de viețuitorii din mănăstirile eparhiei, i-a mulțumit pentru efortul depus în editarea bilingvă a Noului Testament, dar și pentru darul neprețuit pe care părintele Efrem îl va oferi obștii de maici de la Mănăstirea Diaconești.

„În această atmosferă duhovnicească pe care am reușit să o creăm aici, pot spune că îngerii v-au purtat pașii în Moldova prin  poarta de intrare a acestui oraș, care este aeroportul din Bacău. Întotdeauna când ați ajuns în zona noastră, ați venit cu un dar prețios. Și de data aceasta ați venit cu un dar special pentru credincioșii care se închină la mănăstirea de măicuțe de la Diaconești. Știu că iubiți mult pe români și că acordați ospitalitate avraamică celor care vin și vă vizitează în Muntele Athos, și chiar în jurul meu dacă facem un sondaj, jumătate dintre cei de aici au trecut pe la mănăstirea pe care cu onoare o conduceți, Mănăstirea Vatopedu. De aceea a venit atâta lume să vă întâmpine cu dragoste și vă arătăm și dragostea nostră plenară pentru faptul că sunt din mila lui Dumnezeu, arhiereul locului. Noi vă spunem bine ați venit și sejurul pe care îl veți petrece la noi să fie o treaptă în plus în cunoașterea lui Dumnezeu, mai ales că la Mănăstirea Diaconești vom urca și știm că cuvioșia voastră ați urcat epectatic, din treaptă în treaptă, din cunoaștere în cunoaștere, din slavă în slavă, și de vreme ce urci o treaptă, înseamnă că orizontul de deschide și apoi descoperi alte sensuri și alte valori ale vieții care te propulsează pe alte trepte ale cunoașterii pentru faptul că Hristos ne-a spus că Împărăția lui Dumnezeu se dobândește prin cunoaștere. Cu sprijinul și dragostea care vă caracterizează, ați ținut să se traducă Noul Testament în limba noastră, și pot spune că citind introducerea, am observat dragostea și teologia care vă animă și pe care reușiți să o transmiteți pentru faptul că sunteți omul care întotdeauna v-ați dus la sursă și descoperind sursa, ați devenit însăși sursa de apă duhovnicească spre viața cea veșnică. Deci iată cum drumurile se îndreaptă spre Împărăția lui Dumnezeu și acest semn al dragostei și al dărniciei dumneavoastră va rămâne un imbold și un simbol pentru zona noastră băcăuană și lacrimile care vor curge și rugăciunile care se vor înălța înaintea acestui semn al identității noastre va aduce acea pace adusă de Hristos și care este diferită de pacea oamenilor. Sperăm ca această cruce să o purtăm pe norii cerului inimii, deoarece această cruce ce ne aduce aminte de cea care a apărut pe cer în timpul lui Constantin cel Mare. Hristos a murit pe Cruce iubind toată umanitatea, a murit iubindu-ne și numai în dimensiunea iubirii putem să dobândim Împărăția lui Dumnezeu”.

La rândul său, părintele Efrem a vorbit despre motivul vizitei sale pastorale în România, amintind despre prezența sa de la București unde a lansat volumul bilingv al Noului Testament însoțit de miniaturi vatopedine și cuvântările ținute acolo, apoi a vorbit despre legătura duhovnicească care există între cele două mănăstiri, Vatopedu și Diaconești, precum și despre darul pe care îl va oferi obștii de maici de la mănăstirea moineșteană.

„Suntem a doua oară când venim aici și a rânduit pronia lui Dumnezeu să ne legăm duhovnicește de maicile de la Diaconești. Nici eu nu pot să lămuresc cum s-a petrecut și am adus Icoana Maicii Domnului din Vimatarissa pentru întâia oară și acum aducem Sfânta Cruce care are o părticică din cinstita cruce a lui Constantin cel Mare. Aceasta este o binecuvântare care va rămâne pentru totdeauna în Mănăstirea Diaconești, dar este o binecuvântare pentru întreaga Eparhie a Înaltpreasfinției voastre și pentru întreaga Românie. Noi acum venim cu regularitate în România. Cu puțin timp am fost la București. Am ținut acolo destule omilii, în capitală, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel. Am prezentat și am lansat Noul Testament care pentru prima dată s-a tipărit în ediție bilingvă, română și greacă, însoțit de miniaturi care sunt din manuscrisele vatopedine din secolul al XIX-lea, și acest lucru l-am împlinit din dragoste pentru poporul român.

Totodată, părintele Efrem a vorbit despre relația strânsă de iubire întru credință care există între cele două ortodoxii surori, cea grecească și cea românească, și despre misiunea de revigorare duhovnicească pe care monahismul românesc o poate împlini în Biserică.

Nu urmărim nimic altceva, ci această dragoste pe care s-a întâmplat să ne-o dea Dumnezeu față de poporul român, care a trecut prin vremuri grele și peripeții cu regimul comunist. Socotesc că este o datorie a noastră să dăruim tot ce putem astfel încât să poată și această Biserică ce neîncetat începe să se întregească și cred că acest lucru va veni din monahism. Monahismul care există în țara dumneavoastră atunci când se află în cadrul predaniei patristice adevărate poate să aducă multă roadă și monahismul este acela care va spune dovedind că Iisus Hristos și ieri și astăzi și în veci este același. Noi vă cerem binecuvântarea pentru a rămâne trei zile în Mănăstirea Diaconești, după care vom merge trei zile la Iași, apoi ne vom întoarce”.

După vizita pastorală de trei zile de la Mănăstirea Diaconești, părintele Efrem va pleca în capitala Moldovei, în Eparhia Iașilor, unde va rămâne alte trei zile, apoi se va întoarce în Sfântul Munte Athos.

Tot cu acest prilej, corala Diaconia a interpretat câteva colinde în semn de bun venit adresat oaspetelui vatopedin, în pragul sărbătorilor de iarnă.