Credincioșii băcăuani sunt așteptați să participe astăzi, joi, 21 august, de la orele 17.00, la slujba Vecerniei ce va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul la Biserica ”Sf. Voievozi” din cartierul CFR Bacău.
O seară de binecuvântare și mângâiere duhovnicească se anunță credincioșilor băcăuani care sunt așteptați astăzi, 21 august, să participe la slujba Vecerniei ce va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul la Biserica ”Sf. Voievozi” din cartierul CFR Bacău. În contextul comuniunii de slujire, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, și alături de băcăuanii din această zonă, ierarhul va oficia slujba Vecerniei, va sfinți casa parohială și va ține un cuvânt de învățătură.
Menționăm că, într-un spațiu special amenajat în casa parohială a Bisericii ”Sf. Voievozi” CFR va funcționa temporar și Biroul de Sănătate și Securitate în muncă, filiala Bacău, coordonat de preotul Daniel Silviu Matei, inspector SSM din cadrul sectorului administrativ bisericesc al Eparhiei Romanului și Bacăului.
Sfântul lăcaș în care va sluji Preasfinția Sa în această seară se remarcă prin aceea că pictura interioară a bisericii din cartierul CFR poartă semnătura maestrului Nicu Enea, băcăuanul care a deținut titlul de pictor al Casei Regale a României. Pentru această biserică, Nicu Enea a folosit culori topite în ceară de albine, care se aplică, la fel ca în cazul picturii în frescă, direct pe tencuiala proaspătă. Spre deosebire de tehnica în frescă, pictura de acest tip nu necesită finisare ceea ce-i conferă rezistență crescută la umezeală și carii, iar ansamblului conferă transparență, relief și strălucire. Nicu Enea a lucrat timp de doi ani, între 1937 și 1938, răstimp în care și pictorul Jan Dumitrescu a realizat icoanele praznicale. Douăzeci de ani mai târziu, în 1957, același Nicu Enea a spălat și curățat pictura acoperită între timp de praf și fum. În timpul cutremurului din 1977 lăcașul de cult a fost puternic afectat, iar turla mare a fost complet distrusă, ceea ce a impus reparații capitale, suportate în special de către enoriași. Restaurarea bisericii s-a făcut la începutul anilor 1990, prin grija preotului paroh de atunci, părintele Alinei Constantin, când pictura originală a fost din nou spălată și curățată. Actualmente, la biserica din cartierul CFR, paroh este părintele Constantin Ciobanu, iar coslujutor pr. Silviu Daniel Matei.