Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat duminică, 6 martie, slujba Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală din Roman. După săvârșirea slujbei Vecerniei, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciunile specifice începutului Postului Mare și rugăciunile de dezlegare pentru toți cei prezenți, clerici și mireni.
În după-amiaza Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai, începând cu ora 16.00, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman, apoi a rostit rugăciunile de dezlegare pentru toți cei prezenți. Alături de Ierarh au fost prezenți în rugăciune preoți din Protopopiatul Roman, coordonați de preotul protopop Antoce Dan, și credincioși romașcani.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre nevoia de rugăciune a creștinului care se nevoiește pe calea postului, după modelul sfinților isihaști comemorați în mod deosebit în acest an.
„În această duminică numită a Izgonirii lui Adam din Rai nu putem face abstracție de cele două aripi ale vieții spirituale care îl fac pe creștin ușor și liber să zboare către Cer, iar aceste aripi sunt postul și rugăciunea pe care sfinții părinți le recomandă în cărțile lor, după ce au ajuns la nepătimire și la starea de rugăciune curată, pregustând din această viață crâmpeie din frumusețea inefabilă a Împărăției Cerurilor. Anul acesta, în mod deosebit, noi facem omagiul rugăciunii și cred că nu este moment mai potrivit de a vorbi cu Dumnezeu decât în perioada postului. A vorbi cu Dumnezeu nu este altceva decât a fi împreună cu El, a merge cu El pe aceeași cale, a face și a învăța așa cum a făcut El, a te răstigni și a învia împreună cu El. De aceea, postul acesta este ca o plecare în pustiu, acolo unde simți poate cel mai mult nevoia de a fi ajutat de Dumnezeu, deoarece acolo găsești situații imposibile și strigi mai cu putere la Dumnezeu. Trei dintre sfinții care au ajuns la rugăciunea curată sunt chiar sfinții care sunt comemorați în contextul anului dedicat rugăciunii: Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Simeon Noul Teolog și Sfântul Paisie de la Neamț”.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a prezentat preoților și credincioșilor prezenți în Catedrala arhiepiscopală prima Carte de Rugăciuni editată în Eparhia Romanului și Bacăului la Editura Filocalia, sub binecuvântarea sa, evidențiind câteva dintre rugăciunile inedite pe care le conține această carte.
După rostirea cuvântului de învățătură, Înaltpreafințitul Părinte Ioachim a miruit pe cei prezenți, apoi, cler și credincioși și-au cerut și dăruit iertarea întâlnindu-se în mod simbolic în sărutarea păcii.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul psaltic Diaconia.