La Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, duminică, 16 aprilie 2023, începând cu ora 12.00, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Vecernia Învierii Domnului, înconjurat de soborul preoților consilieri și inspectori eparhiali. În cadrul slujbei, pericopa evanghelică a fost rostită în 12 limbi.
Duminică, 16 aprilie, soborul preoților din administrația eparhială a oficiat, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, slujba Vecerniei Învierii Domnului, cunoscută și sub denumirea de A doua Înviere. Pe scena special amenajată în latura de miazănoapte a Catedralei arhiepiscopale, au fost înălțate cântările pascale specifice acestei perioade liturgice ce au în centrul lor imnul biruinței morții de către Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, și bucuria martorilor Învierii. Conform tradiției, pericopa evanghelică rânduită pentru această slujbă (Ioan XX, 19-25) este citită de preoți în 12 limbi pentru a se arăta universalitatea mesajului evanghelic destinat omului de pretutindeni, dar și faptul că adevărul Învierii lui Hristos a fost răspândit în lume prin predica celor 12 apostoli.
În această zi a bucuriei Sfintelor Paști, la finalul Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat credincioșilor romașcani prezenți la această sărbătoare un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfânta Lumină care se coboară în Sfântul Mormânt al Domnului și pe care credincioșii o poartă în noaptea Învierii ca pe un semn al biruinței asupra morții. De asemenea, făcând paralelă între Săptămâna Pătimirilor și Săptămâna Luminată, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre importanța trăirii reale a lui Hristos de către fiecare credincios în timpul slujbelor bisericii care mijlocesc prezența Sa autentică, în mod tainic. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a amintit credincioșilor pasajul evanghelic în care Hristos înviat adresează ucenicilor îndemnul de a-L aștepta în Galileea, care nu este doar un loc geografic, ci un loc duhovnicesc în care El se întâlnește tainic cu toți cei care Îl caută și doresc să se împărtășească de prezența Sa: „Galileea este peste tot, acolo unde neamurile se adună în numele lui Hristos înviat, constituind Trupul tainic al Bisericii, iar aceste perioade de reînnoire a Praznicelor Împărătești reînnoiesc și sufletele noastre. Teama pe care au simțit-o femeile mironosițe se transformă în bucurie, iar teama care ne cuprinde pe noi este cea care se referă la neputința de a-L cuprinde cu mintea noastră în toată splendoarea și măreția Sa. Învierii Domnului să fim părtași permanent pentru a putea reînvia spiritual din întunericul neputinței și al păcatului. Hristos ne vorbește prin glasul conștiinței și ne conduce pe calea mântuirii”.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotesit în treapta de arhimandrit pe părintele protosinghel Nicolae Dănilă, starețul mănăstirii nemțene Giurgeni și exarh al mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Romanului și Bacăului. În numele administrației eparhiale, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a vorbit despre importanța și responsabilitatea acestui rang monahal, dar și despre perioada de început a activității pastorale a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în care au fost aleși pentru a primi această demnitate câțiva dintre duhovnicii cei mai renumiți ai eparhiei. De asemenea, părintele vicar a amintit în rezumat câteva dintre realizările administrative și social-filantropice implementate la Mănăstirea Giurgeni de noul stareț, despre reabilitarea lăcașului de cult așezat sub ocrotirea maicii Domnului, dar și despre misiunea pe care acesta o desfășoară în administrația bisericească, în calitate de exarh al mănăstirilor din eparhie, toate aceste realizări conducând la acordarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rangului de arhimandrit, la propunerea Înaltpreasfințitului Ioachim.
După citirea Gramatei chiriarhale de către părintele arhidiacon Nectarie Eftimie, eclesiarhul mare al Catedralei arhiepiscopale, și săvârșirea slujbei de hirotesie, mulțumind Ierarhului pentru rangul și încrederea acordate, părintele arhimandrit Nicolae Dănilă și-a arătat recunoștința și față de părinții duhovnicești care l-au format ca monah, amintind chipul cuvios al părintelui Antonie Jeflea, dar și față de obștea de la Mănăstirea Giurgeni.
În continuare, conform tradiției inițiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cu prilejul sfintelor sărbători închinate Învierii Domnului și în contextul „Anului omagial al imnografilor și cântăreților bisericești”, în această zi a fost organizat Concertul pascal „Lumina lui Hristos luminează tuturor” în interpretarea membrilor Corului Diaconia al Catedralei arhiepiscopale, sub bagheta dirijorului Ionuț Vâlcu. După cuvântul de început adresat auditoriului de către părintele arhimandrit Andrei Ioniță, moderatorul evenimentului, au fost interpretate nouă piese pascale de înaltă sensibilitate și ținută muzicală din repertoriul unor cunoscuți autori români ce au reușit să transpună în melos trăirea frumuseții evanghelice, să nască emoție și să creeze sensibilitate în inimile iubitorilor acestui gen muzical.
Evenimentul s-a încheiat în acordurile imnului pascal Hristos a Înviat, cântat de întreaga asistență. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.