La Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, astăzi, 16 aprilie a.c, începând cu ora 12.00, a fost oficiată Vecernia Învierii Domnului de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În cadrul acestei slujbe Sfânta Evanghelie a fost citită în 12 limbi.
La Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, astăzi, 16 aprilie a.c, începând cu ora 12.00, a fost oficiată Vecernia din Duminica Paştilor, cunoscută de credincioşi sub denumirea de a doua Înviere, aceasta fiind Vecernia zilei de Luni din Săptămâna Luminată.
Chiriarhul a fost, de această dată, înconjurat de un impresionant sobor format din preoți consilieri și inspectori eparhiali, protopopul locului, preoți slujitori la catedrală mușatină, precum și preoți din Protopopiatul Roman.
În cadrul acestei slujbe, Evanghelia a fost citită în 12 limbi, pericopa evanghelică fiind de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul al XX-lea, versetele de la 19 la 25.
După citirea Pericopei Evanghelice, ÎPS Arhiepiscop Ioachim a tâlcuit semnificația zilei pascale.
„Învierea lui Hristos este un act care s-a petrecut dincolo de istorie, deși El a bulversat istoria și cosmosul. Aceasta nu s-a argumentat cu documente științific alcătuite, nici pe o peliculă de film ceea ce s-a petrecut în noaptea ceea de taină în țara sfântă, la Ierusalim, la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Noi avem perspectiva celeilalte lumi vorbind tot timpul despre viața veșnică. Despre ea noi nu putem cerceta cu mijloacele acestea sofisticate din ziua de astăzi. Să pătrundem acolo nu putem și de aceea tot factorul care contează în astfel de evenimente este credința noastră!
Dragi preoți și credincioși fiți făclierii, purtătorii luminii. Astăzi creștinătatea și noi am fost în comuniune cu toți cei de pe întreaga planetă care au primit Lumina Sfântă”.
Vecernia din Duminica Paştilor constituie o aducere aminte a primei arătări a Mântuitorului în fața ucenicilor Săi - spre seară, în ziua Învierii. Se oficiază, în general, la amiază şi are ca notă distinctivă citirea Evangheliei în douăsprezece limbi, simbolizând universalitatea credinţei creştine.
(Pr. Daniel Marari)