Vecernia hramului Parohiei „Precista Mică” din municipiul Roman

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, comunitatea parohiei s-a adunat în rugăciune la slujba vecerniei praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, alături de un sobor numeros format din părinți slujitori ai altarelor din cetatea mușatină.

Părinții slujitori ai altarelor din oraș s-au alăturat închinătorilor străvechiului locaș de cult la slujba de seară din ajunul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Sărbătoarea închinată Născătoarei de Dumnezeu, ce deține o vechime considerabilă, fiind atestată de tradiția Bisericii creștine încă din veacul al II-lea, este, din 1850, emblematică pentru biserica romașcană zidită între anii 1791 – 1826, la inițiativa preotului Constantin. Având inițial hramul Adormirii Maicii Domnului, același cu al Mănăstirii „Precista Mare” din Roman, locașul de cult reprezintă un chivot ce tezaurizează, de veacuri, evlavia pe care locuitorii târgului Romanului au avut-o la Preacurata Născătoare de Dumnezeu. 
La vecernia sărbătorii din 21 noiembrie 2024 au participat în sobor mai mulți părinți slujitori în bisericile din municipiul Roman, sub protia părintelui consilier Alexandru Daniel Zamfir, în prezența părintelui protopop de Roman Dan Alexandru Antoce, delegați ai Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la această slujbă. Adresându-se participanților la vecernie, părintele consilier a transmis binecuvântarea Chiriarhului Romanului dreptmăritorilor creștini prezenți, și a expus într-o inspirată cuvântare semnificația sărbătoririi în cult a acestui eveniment din istoria mântuirii, înscris în coordonatele dialogului divino-uman fixat de făgăduința și de darul mântuirii neamului omenesc, ce nu se putea realiza fără ca Fecioara Maria să nu-i fi oferit odinioară lui Dumnezeu Cuvântul firea omenească, și consimțământul de a deveni Născătoare de Dumnezeu. Totodată, părintele consilier a îndemnat dreptmăritorii creștini să prețuiască lucrarea ocrotitoare a Maicii Domnului în fiecare familie, făcând o inedită mărturisire despre bucuriile sufletești cu care sfinția sa a fost binecuvântat în calitate de bunic. Totodată, părintele a apreciat pastorația dinamică a tinerilor preoți desemnați să slujească acest altar din anul 2020, părintele Tiberiu Roșu și părintele Alexandru Lezeu. 
Părintele paroh a mulțumit în încheiere părinților participanți, în numele comunității, pentru binecuvântare și împreună slujire. 
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru