“Vacanță în tinda bisericii”, în Protopopiatul Sascut

Peste 100 de copii din parohiile Rădoaia, Căbești, Soci și Fundoaia, și-au petrecut în săptămâna 22-28 iulie 2019, o parte din vacanță în tinda bisericii, prin participarea la proiectul cultural-catehetic "Școala din vatra satului" și proiectul eparhial "Cateheze în parohii", ediția a v-a, desfășurat prin proiectul catehetic "Satul între tradiționalism și urbanizare".

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și prin purtarea de grijă a părintelui protoiereu Vasile Abageru, proiectul "Școala din vatra satului" continuă să bucure sute de copii din parohiile Protopopiatului Sascut. Alături de ei s-au aflat preoții parohi, cadre didactice și voluntari.

În Parohia Rădoaia, activitățile s-au desfășurat în biserica parohială, casa praznicală și curtea bisericii și au debutat cu rugăciunea de binecuvântare a Școlii de vară, cunoașterea, precum și stabilirea unui program de desfășurare. Copiii s-au bucurat de diverse activități recreative: desen, pictură, activități sportive, ateliere de creație, cateheze tematice prin vizionarea unor filme și desene animate cu tematică religioasă. Spre sfârșitul Școlii de vară, toți copiii participanți au primit Taina Sfintei Spovedanii, iar în cadrul Sfintei Liturghii au fost împărtășiți.

Pe tot parcursul întâlnirilor, participanții au beneficiat de hrană rece și sandwich-uri asigurate de Asociația „Ovidenia” - Bacău, precum și de dulciuri, sucuri și fructe. La final, copiii și voluntarii au primit diplome de participare. 

 La Gâsteni, programul "Vacanță în vatra satului" a implicat 30 de copii în activități de cunoaștere prin joc, socializare și rugăciune. Cei mici au cântat, au colorat, împreună cu voluntarii; elevii de clasa a 8-a fiind testați și consiliați de către voluntarul Stoican Adrian, student la Facultatea de Matematică. 

Prin implicarea directă a domnului primar Cheta Lucian, consilier în cadrul parohiei, copiii au fost transportați zilnic la o pensiune spre a servi masa. 

În Parohia Soci din comuna Pâncești, sub coordonarea părintelui paroh Fînaru Laurențiu, activitatea școlii de vară, a început în duhul rugăciunii, în parteneriat cu Primăria comunei Pâncești și Școala Gimnazială din satul Soci.

Astfel, în perioada 22-28 iulie 2019, cei 30 de copii participanți, coordonați de preotul paroh, ajutat de 12 voluntari, au desfășurat diferite activități, au recapitulat și învățat lucruri noi, au vizitat obiective precum: observatorul astronomic și aeroportul din Bacău, s-au închinat în Biserica „Precista” și au vizitat monumentele istorice din curtea bisericii, apoi au servit masa la McDonald's.

De asemenea, au participat la catehezele desfășurate la biserică, iar la școală au desfășurat diferite programe cultural-artistice. Au vizitat Mausoleul de la Mărăști, s-au închinat în mănăstirea de la Soveja, au vizitat și servit masa la Mănăstirea "Izvorul Tămăduirii" din comuna Dălhăuți, județul Vrancea, apoi au vizitat focul viu din munții Vrancei. Duminica, a fost ziua de despărțire când toți participanții, copii și voluntari, au fost prezenți la Sfânta Liturghie, la sfârșitul căreia au primit diplome de participare. 

În Parohia Căbești II din comuna Podu Turcului s-a desfășurat cea de a doua ediție a proiectului "Școală din vatra satului", cu ajutorul preoților Chitic Ciprian și Mancă Mihail, participanți fiind 35 de copii susținuți de 4 voluntari. Aceștia s-au bucurat de diverse activități recreativ - educaționale (desen, pictură prin amprentare, origami), activități sportive și cateheze; precum și de excursia în orașul Bârlad, unde au vizitat obiectivele turistice și religioase (Mănăstirea Bujoreni, Planetariu și muzeul de științe ale naturii) din zonă.

În ultima zi, copiii au participat la Taina Sfintei Liturghii, unde și-au primit diplomele de participare, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru momentele trăite.

În același spirit au petrecut și copiii (34 copii) din Parohia Fundoaia. 

Sub aripa ocrotitoare a părintelui paroh, sprijinit de voluntari, săptămâna aceasta a fost una interactivă, fiind plină de activități. 

Programul desfășurat a fost unul bine organizat, fiecare zi cuprinzând activități educative și ateliere practice: de muzică, pictură sau desen, lucru manual, atelier de mărgele sau teatru, menite să dezvolte imaginația copiilor.

Experiența trăită săptămâna aceasta s-a terminat cu excursia organizată, la Bacău, unde au vizitat Catedrala "Înălțarea Domnului", au rostit rugăciuni și au primit un frumos cuvânt de învățătură de la preotul catedralei. Au continuat cu  Vivariu, Complexul muzeal "Iulian Antonescu", Complexul muzeal de științe ale naturii "Ion Borgea" și pauza la mall, unde au mâncat pizza. Înainte de a se întoarce acasă, s-au oprit, pentru a se relaxa, preț de câteva ore, în parcul "Mircea Cancicov", iar duminică după slujbă și-au primit cu bucurie diplomele de participare.

Proiectul "Școala din vatra satului" bazat pe comuniunea dintre Biserică și Școală, propune  ca pe perioada vacanței de vară să se desfășoare pentru copii activități educative și recreative în același timp, menite să îi ajute pe cei mici în dezvoltarea și formarea lor în spiritul valorilor moral creștine.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru cele realizate și sperăm că proiectul să devină tradiție în Protopopiatul Sascut, astfel încât să bucurăm, an de an, generații de copii. ( pr Iftenie Mihăiță)