„Unirea principatelor – unirea generațiilor” – tineri și vârstnici împreună la sediul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Hârja

Vineri, 20 ianuarie 2023, elevii Școlii Gimnaziale „Învățător Neculai Pâslaru”, din Cașin au participat la activitatea „Unirea principatelor – unirea generațiilor”. Aceasta s-a desfășurat cu sprijinul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Hârja la sediul asociației.

Aici, elevii, însoțiți de profesorul lor de Religie, părintele Florin Robert Blănaru, au participat la săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată în capela „Sfânta Ierarh Nectarie de la Eghina și Sfântul Efrem cel Nou”, din interiorul centrului socio – medical pentru persoane vârstnice, la sfârșitul căreia părintele Petru Nicolae Toma le-a prezentat veșmintele și obiectele liturgice.

Imediat după rugăciune, copiii au vizitat paraclisul „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” și biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Cuvioasă Parascheva”, aflată în construcție.  

În continuare, coordonați de asistentul social, Ioana Bidnic și de Gabriel Cristian Ambăruș, elevii au interacționat cu bătrânii din cadrul centrului rezidențial. În cadrul atelierului intergenerațional, participanții au colorat, au pictat, au decupat, au confecționat obiecte hand made și au urmărit un material video, în care a fost evocat evenimentul istoric de la 24 ianuarie 1859. De asemenea, copiii au ascultat povestirile și povețile rezidenților, iar aceștia s-au bucurat de energia și entuziasmul emanate de școlari.  

Bucuria prilejuită de participarea la activitate a fost întregită de întâlnirea cu beneficiarii și personalul din cadrul Centrului de recuperare neuromotorie „Sfânta Parascheva” și din cadrul Centrului de zi pentru copii „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Împreună, elevii școlii gimnaziale și cei din cadrul centrelor, au servit masa și au participat la activități de cunoaștere, autocunoaștere și recreativ – educative.  

 

Pr. Florin Robert Blănaru