Unirea Principatelor Romane sărbătorită în Protopopiatul Moinești

Făuritorii Unirii Principatelor Române au fost pomeniți pe cuprinsul Protopopiatului Moinești.

Cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la Mica Unire, în parohiile Protoieriei Moinești (Parohiile Sfântul Gheorghe și Sfântul Nicolae din Moinești, Pietricica și Rățeni) au fost omagiați cei care au înfăptuit unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

A fost oficiat un program liturgic special care are menirea să păstreze veșnic memoria personalităților istoriei neamului românesc.

Astfel, în cadrul dumnezeieștii liturghii au fost pomeniți cei care au contribuit la înfăptuirea acestui deziderat istoric, iar în final a fost săvârşită slujba de Te Deum ca mulţumire adusă Bunului și Milostivului Dumnezeu pentru realizarea acestui eveniment marcant în Istoria țării noastre.

La Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae, din Moinești, la acest moment de prăznuire, au fost prezente oficialitați municipale însoțiți de domnul primar Valentin Vieru, domnul veteran și general în rezervă Ioan Procopie, și domnul Dănuț Voicu, președintele Asociației Naționale Cultul  Eroilor "Regina Maria", Bacău.

Un moment înălțător a fost susținerea unui program de cântece patriotice și poezie adecvată momentului, de către elevii clasei a patra de la Școala Ștefan Luchian, din Moinesti, coordonați de doamna director adjunct,  Dascălu Ioana, și Corul Resurectio al Liceului Spiru Haret din localitate coordonați de doamna profesor Bia Gabriela.

„Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a constituit primul pas spre înfăptuirea României, iar amintirea acestui pas unic, an de an, este un moment oportun de a ne mândri cu cei care prin jertfa lor ne-au oferit o moștenire pe care suntem datori morali să o păstrăm cu sfințenie și să o transmitem nealterată generațiilor următoare. În anul 2022 - „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, suntem chemați să înmulțim rugăciunea pentru acest popor care, deși încercat, a reușit mereu să triumfe păstrând identitatea și unitatea românilor, indiferent unde s-ar afla.” Pr. Cristian-Ioan Balaban (Parohia Rățeni)

„Domnitorul Alexandru Ioan Cuza ne este nouă celor de astăzi un model, pildă și exemplu pe care ar trebui să-l urmăm. Așa cum înaintașii noștri prin sudoarea frunții, prin sângele vărsat pe glia patriei noastre s-au trudit pentru demnitatea, libertatea și integritatea poporului român, așa și noi, măcar prin simpla pomenire și comemorare a lor, să le purtăm vie amintirea. Unitate, credință și recunoștință. La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!” Pr Bogdan Dumitru Cărare  (Parohia Petricica)

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban