Miercuri, 24 ianuarie 2024, la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Bacău a avut loc un ceremonial religios prin care s-au sărbătorit cei 165 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea aceluiași domnitor, Alexandru-Ioan Cuza, conform hotărârii Sfântului Sinod de a fi oficiate slujbe de mulțumire și pomenire ale celor care s-au jertfit spre unitatea neamului.
Slujba de Te Deum, precum și parastasul pentru făuritorii unirii a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți aflat sub coordonarea părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși adunați la acest eveniment.
La finalul evenimentului religios, părintele protoiereu a luat cuvântul pomenind pricina acestui eveniment și evocând personalitățile celor care au făurit unirea:
Ne-am adunat astăzi în Catedrala aceasta pentru a aduce prinos de mulțumire Bunului Dumnezeu și prinos de cinstire celor pe care îi pomenim astăzi la împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cinstim astăzi o serie de eroi ai neamului nostru care nu s-au remarcat neaparat prin luptă, dar s-au remarcat de-a lungul istoriei noastre pentru faptul că ei au pus bazele devenirii statului nostru unitar național român. Pomenim astăzi efortul lor politic și social care la nivel internațional a constituit bazele viitoarei țări, România.
În continuare a fost invitat pentru a putea transmite un gând domnul Lucian Bogdănel, prefectul Județului Bacău:
Astăzi evocăm un moment astral al istoriei noastre naționale, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, pe nedrept catalogată de unii drep mica unire, căci de nu era aceasta, nu ar fi existat marea unire de la 1 decembrie 1918. Acest eveniment istoric este primul și cel mai important pas pe calea modernizării statului român, iar reformele înfăptuire de domnitorul Cuza și guvernele sale au deschis calea modernizării României.
De asemenea, domnul președinte al Consiliului Județean, Valentin Ivancea, prezent la acest eveniment, a vorbit despre importanța zilei:
În această zi sunt încărcat de emoție și pentru faptul că am fost invitat la o ceremonie atât de importantă pentru sufletele noastre, dar mai ales pentru sufletele celor care nu mai sunt, dar au realizat ceea ce astăzi se numește România. Faptul că îi pomenim și ne asigurăm că sunt mereu vii în memoria noastră, poate că nu este de ajuns dacă prin faptele noastre nu ne facem vrednici de acest mare lucru. Într-adevăr alături de unitate ca ceea ce se desprinde din viețuirea poporului român, în primul rând se desprinde credința, cea care a făcut ca noi să fim ceea ce suntem astăzi!
Primarul Municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a avut de asemenea un cuvânt de urare pentru băcăuani:
E o zi de bucurie și mulțumesc Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru că a răspuns invitației, așa precum și băcăuanii răspund invitației de a participa la sfintele slujbe din bisericile Bacăului. Vă rog să ne pomeniți pentru a avea pace și sănătate. La mulți ani tuturor!
În încheiere, ierarhul a subliniat jertfa și unitatea celor care au luptat pentru unirea de la 1859:
Dragii noștri prieteni băcăuani, astăzi se împlinesc 165 de ani de la un eveniment crucial al istoriei poporului nostru, Unirea Principatelor Române. Fiecare act comemorativ în care actualizăm memoria înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru un ideal așa frumos și care cu dragoste au apărat credința, onoarea și recunoștința ca fiind punctele cardinale ale unui popor arată unitatea idealului pentru care s-au luptat. Iată că dacă îi pomenim îi aducem între noi, ei devin prietenii noștri, iar noi ne arătăm recunoștința prin păstrarea memoriei lor. Eroii au o prezență permanentă între noi în chip nevăzut, iar hotarele țării noastre sunt păzite de osemintele lor. Arborele libertății noastre este udat de sângele lor care a dat atâtea fructe gustoase în istoria neamului. În fiecare an când ne aducem aminte de ei, ne aducem aminte de un ideal, o credință și o jertfă.
În cadrul aceluiași eveniment a fost evocată personalitatea Mitropolitului primat, Nifon Rusailă, cel care a fost primul președinte al Senatului României și un real promotor al edificării acestei uniri. De asemenea s-a făcut referire și primul domn al celor două zone, Alexandru-Ioan Cuza, ale cărui reforme au revoluționat societatea acelor vremuri.
În încheierea evenimentului, corala Diaconia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de doamna Maria Șalaru și tânărul Ioan Ciobanu au interpretat o suită de cântece patriotice, parte dintre acestea fiind versificate de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu