Unirea Principatelor evocată de elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au realizat  activități educative ce au readus în lumină contribuția celor doi clerici unioniști emblematici ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Episcopul Melchisedec Ștefănescu (în 1859 rector al Seminarului de la Huși) și  Protoiereul Romanului Dimtrie Matcaș.

Programul ce a cuprins, pe lângă prezentarea evenimentelor istorice, imne și poezii patriotice, și s-a încheiat cu intonarea, pe melodia lui Alexandru Flechtenmacher, ce înveșmântă muzical poemul lui Vasile Alecsandri, a poemului Apel la Unitate al Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost coordonat de prof. Pr. Ciobanu Vasile Bogdan, prof. arhid. Tecucianu Alexandru Ioan și prof. Antochi Elena Amalia. După reprezentația susținută la liceu, duminică, 22 ianuarie, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman au prezentat acest program la Parohia Sf. Trei Ierarhi din Bacău, părintele paroh Cârlan Aurel, precum și părinții slujitori Balaban Flavius și Gliga Marian organizând un eveniment deosebit pentru elevii seminariști, la care a asistat un  număr semnificativ de parohieni ai bisericii Sf. Trei Ierarhi. Celebrarea unirii Principatelor Române de către elevii seminariști s-a realizat și prin participarea, pe 24 ianuarie 2023, alături de elevii celorlalte instituții de învățământ romașcan, la festivitățile de la Stejarul Unirii din Roman.
Comunitatea educațională a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman aduce mulțumiri Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu a cărui binecuvântare, în liceul teologic romașcan educația patriotică și cultivarea iubirii de neam și de țară constituie repere axiologice ale procesului de învățământ. Totodată, mulțumim Parohiei Sf. Trei Ierarhi, și părintelui paroh Aurel Cârlan pentru toate eforturile realizate în vederea marcării unirii principatelor alături de elevii noștri.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru