În data de 24 ianuarie 2018, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, preoți, elevi și credincioși romașcani i-au comemorat prin rugăciune și cânt pe făuritorii Unirii Prinipatelor Moldova și Țara Românească de la 24 ianuarie 1859.
Cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Mica Unire, la Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost pomenite personalitățile vieții religioase și sociale romașcane care au sprijinit acest act fundamental pentru istoria neamului, împlinit la București în data de 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca singur domnitor al principatelor Moldova și Țara Românească.
Manifestarea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost pomeniți clericii și personalitățile vieții publice romașcane care au participat la împlinirea actului istoric de la 1859, apoi a fost săvârșită de către soborul preoților, sub protia părintelui arhim. Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei, slujba parastasului. Între numele celor pomeniți cu acest prilej amintim pe Arhiereul NECTARIE, Pr. Gheorghe STAMATIN, Constantin HURMUZACHI, Iorgu GHICA, Alexandru TEODORI, Grigore DONE, Mihail JORA, George-Radu MELIDON, Constantin STURZA ȘCHEIANUL, Dimitrie A. STURZA-Miclăușeni, Gheorghe STURZA-Dulcești, Constantin HURMUZACHI-Dulcești, Ion IONESCU- de la Brad, Nicolae IONESCU- de la Brad, Panaite DONICI.
După momentul liturgic, tineri din A.T.O.R. (Asociația Tinerilor Ortodocși din România), filiala Roman, au recitat câteva poezii care au introdus pe toți cei prezenți în atmosfera evenimentului comemorat, iar la final, părintele protopop Dragoș Munteanu a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, adresat fiilor și fiicelor din Eparhie la acest moment comemorativ.
Oricât de risipiți am fi prin lume și oricât de mult am admira civilizațiile marilor puteri mondiale, să facem recurs la memorie, să nu uităm cine suntem, să nu uităm identitatea noastră și faptele voievozilor, să ne pomenim eroii și să fim mândri de cei ce au făurit România modernă, căci toate aceste împliniri sunt coloana vertebrală a acestei națiuni și amprenta identității ființei noastre naționale.
Chiar dacă paradigma politico-socială contemporană s-a schimbat, iar omul recent nu mai are o rigoare în stabilirea priorităților când vine vorba de axiologia valorilor, fundamentele care definesc existența noastră trebuie asumate. Oricât de departe am fi de țară și de etosul ei, să nu ne dezrădăcinăm, să nu ne înstrăinăm de ceea ce suntem și constituie matricea noastră ființială. Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o. (Fragment din mesajul IPS IOACHIM)
Totodată, corul Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a susținut un minirecital de cântece patriotice, iar cei prezenți s-au prins în Hora Unirii rememorând peste timp, în mod simbolic, și simțind atmosfera de sărbătoare trăită de cei ce și-au asumat acest moment crucial din istoria țării.
La final, tinerii participanți au primit prinoase binecuvântate în amintirea sărbătorii de astăzi.