Unica parohie din țară ocrotită de Sf. Simeon Noul Teolog se pregătește de hram

Parohia Mănăstirea Cașin I din județul Bacău se pregătește de hram. Sâmbătă este sărbătoarea Sfântului Simeon Noul Teolog, iar parohia este unica din țară ocrotită de sfânt.

 

Biserica cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Simeon Noul Teolog din localitatea băcăuană Mănăstirea Cașin își sărbătorește sâmbătă, 12 martie, unul dintre ocrotitori, fiind ziua de prăznuire a marelui mistic bizantin.

Credincioșii care vor veni la slujbă vor fi binecuvântați de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Prea­sfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurați de un sobor de preoți, în mare parte monahi.

Vineri seară va fi oficiată slujba Pavecerniței și Privegherea. Răspunsurile la strană vor fi date de Corala Diaconia a Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Sâmbătă, 12 martie, de la ora 09:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, în prezența mai multor stareți și stareți, monahi și monahii din zonă. „Vom sărbători o mie de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog prin prezența a numeroși monahi și monahii, deoarece clericii de mir sunt chemați sâmbătă să slujească Pomenirea Morților în parohiile lor”, a precizat Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu. Răspunsurile la strană pe parcursul Sfintei Liturghii vor fi date de Corala Armonia din Constanța.

În aceiași zi va fi sfințit altarul de vară al parohiei, care va purta hramul celor trei sfinți isihaști cărora le este dedicat Anul Comemorativ 2022 în Patriarhia Română: Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț.

Sărbătorile hramului la Parohia Mănăstirea Cașin I vor continua și în ziua următoare, în Duminica Ortodoxiei, când răspunsurile la strană vor fi date de Corul Filomelos din Borzești.