Sâmbătă, 5 martie 2022, la Schitul Sihăstria Crucii, Protopopiatul Moinești, a fost instalat un nou egumen, în persoana protosinghelului Laurențiu Voloșniuc, slujitor la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
Încă de la primele ore ale dimineții, soborul celor 22 de preoți și diaconi slujitori a săvârșit Sfânta Liturghie sub protia protosinghelului Nicolae Dănilă, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
La finalul Sfintei Liturghii, arhimandritul Andrei Ioniță, cadru didactic la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, a adresat pelerinilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația duhovnicească a duminicilor premergătoare Postului Mare, aducând în actualitate aspecte ale vieții Sfântului Marcu Ascetul, cinstit în această zi, și făcând trimiteri la Anul omagial al rugăciunii și la Anul comemorativ al sfinților isihaști.
Preotul Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești, a vorbit despre semnificația și frumusețea vieții monahale, despre virtuțile monahului și semnificația locului unde este așezat Schitul Sihăstria Crucii, pentru pelerini: „Este un moment aparte din viața comunității de aici, într-un context aparte, ce aduce îngrijorare și tulburare credincioșilor. De aceea, cred că decizia Ierarhului nostru prin care se conferă un nou început acestui loc de închinare este și dorința noastră de a lupta cu forțele noastre cele mai la îndemână și mai eficiente, rugăciunea, postul și smerenia în fața lui Dumnezeu. Cât timp ele vor fi armele noastre de luptă împotriva tuturor greutăților și le vom folosi cu toată credința, Dumnezeu își va întoarce fața Sa spre noi și ne va oferi pacea de care fiecare are nevoie. Este un loc drag sufletelor noastre cel în care ne aflăm și are o rezonanță aparte în inimile noastre. Denumirea acestui loc, Sihăstria Crucii, este poate cea mai frumoasă și mai profundă definiție a călugărului - un om care se retrage din lume și trăiește în post și rugăciune, cu smerenie înaintea lui Dumnezeu, răstignindu-și poftele și pornirile pe altarul dragostei față de Hristos”.
Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment a fost protosinghelul Nicolae Dănilă care a vorbit despre lucrarea misionară a egumenului într-o comunitate monahală, despre desemnarea noului egumen al Schitului Sihăstria Crucii în cadrul permanenței Centrului eparhial din data de 28 februarie 2022, dând totodată citire gramatei chiriahale, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. De asemenea, a vorbit despre bucuria asumării crucii de către monah, despre ascultare și responsabilitate: „Pentru acest așezământ este astăzi un nou început pentru că duce o lucrare de semănare a semințelor Duhului Sfânt în inimile credincioșilor, dar și pentru cei ce viețuiesc în acest așezământ. Cu binecuvântarea Ierarhului nostru, în permanența din 28 februarie s-a hotărât instalarea unui nou egumen pentru această obște. Monahismul este o trăire câteodată anevoioasă, dar câteodată și ușoară. Calea acestei cruci este un drum presărat cu spini, unii mai mari, iar alții mai mici. Eu vă îndemn să pășiți cu bucurie pe acest drum, chiar dacă va curge sânge sau lacrimi. În spatele acestor lacrimi va fi bucuria duhovnicească, iar în față este Hristos cu mâinile deschise să vă primească și să vă țină în brațe. Cinste este monahului care își duce râvna și dragostea pentru Hristos mai departe, de aceea este un nou început aici pentru egumenul nou ales, dar și pentru părintele Varlaam care a fost până acum egumen aici”.
Protosinghelul Laurențiu Voloșniuc, noul egumen, a rememorat momentul intrării sale în viața monahală în urmă cu 28 de ani la Mănăstirea Sihăstria și despre provocările noii sale slujiri, mulțumind Ierarhului pentru încredere și tuturor celor prezenți pentru sprijin. „În această zi de primăvară și în acest context, urmând voii lui Dumnezeu și în semn de ascultare față de Chiriarhul meu, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, am pășit în această sfântă mănăstire spre un nou început. Știu că va fi un drum presărat cu încercări de tot felul, dar totodată sunt încredințat că Cel care m-a chemat spre această slujire, pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul și patronul sfânt lăcașului acestuia, mă va povățui la pământul dreptății și mă va învăța să fac voia Lui. În această mănăstire împreună vom osteni pentru a aduce roade lui Dumnezeu, fiecare după putința lui. Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru toate”.