Plecând de la imperativul creștin al iubirii față de semeni, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea și implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, își propune să concretizeze cât mai mult din idealurile creștine ale filantropiei și comuniunii de iubire. Principiile care ghidează activitatea instituției sunt: respectul pentru viața și pentru persoana umană, nediscriminarea, transparența și dezvoltarea durabilă. Eforturile zilnice sunt îndreptate către cele 128 de persoane vârstnice instituționalizate și îngrijite la domiciliu, aflate în situații de precaritate accentuată. Cu toate acestea, copiii nu sunt neglijați de către organizația eparhială de la Hârja. Celor 236 de copiii beneficiari ai celor două centre de zi pentru copii și a celor patru Centre de creație, artă și tradiție românească, celor peste 400 de tineri voluntari din cele trei Centre de tineret și voluntariat care funcționează în cadrul Asociației de la Hârja, se vor adăuga 50 de copiii și tineri ce vor beneficia de mai multe servicii sociale, spirituale, psihologice și pedagogice oferite prin implementarea unui nou Centru pentru copii și tineret.
Luând în calcul toate acestea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Managerul de proiect, pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul Social - Filantropic și Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, a semnat contractul de finanțare nerambursabilă a proiectului „Centru de zi pentru tineret și copii Hârja”, cu instituția finanțatoare Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) CRFIR NORD 1 Nord - Est Iași, prin intermediul și sprijinul direct al GAL Valea Trotușului Bacău.
Investiția propusă se încadrează în Măsura M7/6B – „Investiții locale de bază destinate populației rurale, inclusiv a celor de agrement și culturale, și a infrastructurii aferente”. Măsura propune realizarea unor investiții la scară mică, prin care să se îmbunătățească infrastructura de agrement și cea culturală, care să contribuie la dezvoltarea de ansamblu a teritoriului GAL Valea Trotușului.
Proiectul constă în construirea unui centru de zi pentru copii și tineri în satul Hârja, în perioada august 2018 - februarie 2019, care va avea scopul furnizării unor mai multe tipuri de servicii către copiii și tinerii ce provin din medii defavorizate.
Importanța înființării unui centru de zi destinat copiilor și tinerilor aflați în dificultate are scopul de a preveni intrarea acestora în sistemul rezidențial de protecție prin implicarea comunității locale, promovând dreptul fundamental al copilului sau al tânărului de a crește în propria familie.
Centrul va asigura beneficiarilor servicii de îngrijire pe timpul zilei, programe educative și distractive, asistență psihologică și socială, acesta va fi o importantă verigă de legătură în relația copil-familie-comunitate, din perspectiva serviciilor pe care le oferă și a relațiilor pe care le poate dezvolta cu alte instituții.
Grupurile defavorizate care vor beneficia de toate aceste servicii sunt:
- Copii și tineri care trăiesc în familii cu mulți copii sau în familii monoparentale;
- Copii și tineri din familii de șomeri de lungă durată sau cu venituri sub venitul minim garantat;
- Copii și tineri lipsiți de îngrijire și sprijin parental.
(Georgiana Iojă - Asistent social, Hârja).