Duminică - 28 iunie 2015, în ajunul serbării Sfinților Apostoli Petru și Pavel, IPS Ioachim a sfințit un nou Centru cultural-catehetic în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, înființat la Valea Budului și așezat sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Nicolae”.
Duminică - 28 iunie 2015, în ajunul serbării Sfinților Apostoli Petru și Pavel, IPS Ioachim a sfințit un nou Centru cultural-catehetic în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, înființat la Valea Budului și așezat sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Nicolae”.
Noul centru funcționează în localul vechii Școli din Valea Budului care, așa cum s-a întâmplat cu multe alte școli, a fost desființată prin comasare.
Înființat cu purtarea de grijă și binecuvântarea IPS Ioachim, noul Centru Cultural-Catehetic „Sfântul Ierarh Nicolae” este dotat cu resurse materiale, multi-media și i.t. de ultimă generație, și se află sub coordonarea PC preot Flavius Balaban, fiind unul dintre centrele catehetice din Eparhie care participă la Proiectul Național „Alege școala!”.
Proiectul „Alege școala!” este o inițiativă de succes a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, derulându-se sub egida proiectului catehetic național “Hristos împărtășit copiilor”.
Obiectivul esențial al acestui proiect este prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și prevenirea delincvenței juvenile, prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip ”școala de duminică”, participarea la concursuri și tabere de creație, necesare asigurării educației de bază și motivației pentru rămânerea în educație a copiilor din mediul rural și urban.
Pentru împlinirea acestui deziderat, Centrul cultural-catehetic de la Valea Budului, așezat deloc întâmplător, în apropierea Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului de la Valea Budului, cuprinde și o bibliotecă, aflată încă în proces de formare și organizare, dar cu un fond de carte ce numără câteva zeci de mii de volume.
„Vă felicităm pentru această lucrare, această bună-înţelegere, un semn al conlucrării şi al convergenţei se vede exprimat prin acest aşezământ deschis în numele “Sfântului Ierarh Nicolae”, un sfânt cunoscut în toată lumea, care reprezintă milostivirea, blândeţea, puritatea şi inocenţa. Când copiii se adună, fie că se joacă, fie că desfăşoară diferite activităţi de orice tip, ei de fapt - întru bunătate şi întru iubire întreolaltă, nu exprimă altceva decât iubirea lui Dumnezeu, care se descoperă fiecăruia în mod tainic”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în cuvântul rostit cu acest prilej, adresându-se tuturor celor prezenți: copii și elevi, părinți și bunici.
Prin slujba de binecuvântare și sfințire, clădirea și instituția ce funcționează aici au primit suflet, tocmai pentru ca lucrătorii și locul acesta să devină laborator duhovnicesc pentru creștere, formare și zidire duhovnicească.
Noua viață a vechii școli, în noua îmbrăcăminte, începe așadar sub auspiciile Sfinților Apostoli Petru și Pavel și binecuvântarea Sfântului Nicolae, într-un perimetru cultural-spiritual bine definit, pe un pământ binecuvântat, între catedralele Bacăului și Mănăstirea metoc de la Valea Budului.