O nouă seară duhovnicească a avut loc în Protopopiatul Moinești, miercuri, 11 aprilie la Comănești. De această dată, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, părintele protopop Costel Mareș l-a avut ca invitat pe părintele conferențiar Constantin Necula de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”.
Faptul că părintele profesor se va afla pentru a treia oară în mijlocul credincioșilor de pe cuprinsul Protoieriei Moinești, a avut un ecou pe măsură, sala de la Centrul de Agrement „Trotuș” Comănești s-a arătat a fi neîncăpătoare, iar acest lucru a dovedit că părintele profesor Constantin Necula este iubit și apreciat în această zonă.
În concordanță cu perioada ce o traversăm, seara a debutat cu intonarea imnului pascal „Hristos a înviat!” de către toți cei prezenți.
La începutul expunerii, părintele profesor a explicat sensul titlului conferinței „Iubirea care u(r)nește”, și anume că „iubirea trebuie să și facă ceva nu doar să aștepte. Oamenii strânși laolaltă sunt frumoși pentru că ei dovedesc că iubirea ne poate urni.”
În continuare, părintele Constantin Necula a făcut o incursiune prin ideea de iubire și prin ceea ce implică iubirea.
„De fiecare dată construcția iubirii cheamă după sine și o acțiune de iubire. Noi am luat obiceiul să credem că dacă iubim, trebuie să privim de la distanță lucrurile. Din nefericire distanța s-a transformat la noi în indiferență, iar indiferența în nesimțire, iar nesimțirea în lipsă de iubire. De aceea într-un fel sau altul, iubirea ne vorbește despre limita noastră de a face pentru celălalt.
Un om care iubește nu caută să aibă dreptate tot timpul. Caută să-l învețe pe celălalt sau să-i spună, prin tăcere sau prin asumare, că-l iubește. A iubi înseamnă a-l încânta pe celălalt cu iubirea ta. A iubi înseamnă a asculta bătăile inimii celuilalt și a încerca să înțelegi ce se petrece. Dar nu întotdeauna iubirea poate să le înțeleagă pe toate, pentru că iubirea în construcție ei mai are două virtuți absolut necesare pentru a fi iubire: nadejde și credință.”
Așa cum este formatul evenimentului, în pauza dintre cele două momente ale serii, a urmat un microrecital interpretat de Corul „Logos” al Colegiului Tehnic „Dimitre Ghika” Comăneşti, dirijat de părintele Adrian Țuglea, timp în care, cei prezenți au avut posibilitatea de a așterne pe hârtie întrebările la care doreau răspunsuri.
Partea a doua a serii a fost una dinamică, părintele profesor oferind tuturor întrebărilor venite din public, răspunsuri practice și folositoare.
În încheiere, părintele protopop Costel Mareș a mulțumit invitatului serii pentru „acest mod de a fi și de a trăi cu Hristos”, dar și partenerilor ce au ajutat la buna desfășurare a evenimentului. Totodată a anunțat și calendarul următoarelor evenimente ce se vor desfășura tot la aceeași locație de la Comănești. Astfel, sâmbătă, 14 aprilie va avea loc Adunarea Oastei Domnului din toată țara, precedată de sfânta liturghie la Biserica „Sfântul Spiridon” din Comănești, iar marți, 1 mai va avea loc un concert de folclor cu temă patriotică în interpretarea Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dar și cu prezența unui invitat surpriză, a cărui nume va fi făcut public în preajma evenimentului.
(Cristian Balaban)