Un deceniu de împliniri sub omoforul IPS Ioachim

03 Septembrie 2018

Astăzi, 3 septembrie 2018, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de soborul preoților și diaconilor absolvenți ai studiilor seminariale în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, promoția 2003-2008.

Întâlnirea prilejuită de împlinirea a 10 ani de la absolvirea studiilor seminariale în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a debutat pentru generația 2003-2008 cu Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de soborul preoților profesori de la această instituție teologică, de absolvenții hirotoniți preoți sau diaconi, în prezența părinților și a rudelor, precum și a credincioșilor.

În cuvântul rostit la începutul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a îndemnat pe absolvenți la comuniune și implicare misionară:

Mulțumim că ați ales pentru această întâlnire Catedrala arhiepiscopală din Roman și vă binecuvântăm. Orice lucrare începe cu Dumnezeu, iar întâlnirea voastră de astăzi este pusă sub semnul lui Dumnezeu, sub binecuvântarea Preasfintei Treimi. Trebuie să înțelegem că acolo unde ați fost trimiși să slujiți lui Dumnezeu și aproapelui, comuniunea, comunicarea și cuminecarea sunt cele mai importante valori ale misiunii în parohie. Noi nu avem alt mandat pentru voi la întâlnirea de astăzi decât ceea ce a transmis Hristos apostolilor: „Rămâneți întru iubirea Mea”, iar cuvântul Său să fie creator în sufletele voastre, ca o Evanghelie permanent înnoitoare, ca un cuvânt ziditor de suflet ce vă este necesar în această lume unde sunteți chemați să fiți făclierii adevărului, trebuind să conduceți pe credincioșii încredințați pe calea mântuirii.

În cadrul slujbei, la momentul liturgic specific, au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra celor prezenți, apoi, în cadrul ecteniei întreite pentru cei  adormiți au fost pomeniți părintele profesor Constantin Leonte și doi dintre colegii de generație (promoția 2008) trecuți în viața veșnică.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele prof. Ioan Bârliba, în numele corpului profesoral, a vorbit despre profilul misionar al seminaristului devenit preot și al teologului angajat în mărturisirea prezenței lui Hristos în societate. De asemenea, părintele Neicu Silviu, în numele colegilor de generație, a rememorat frumoasele momente care au definit în anii de studiu această promoție aducând mulțumire Ierarhului pentru purtarea de grijă arătată și părinteasca dragoste cu care i-a binecuvântat în perioada de timp în care s-au format ca seminariști.

După participarea la Sfânta Liturghie, toți cei prezenți, preoți profesori și absolvenți, s-au deplasat în paraclisul închinat Sf.M.Mc. Gheorghe pentru a săvârși o rugăciune de mulțumire ocrotitorului acestei instituții teologice, apoi s-au regăsit în sala de festivități a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” unde au relatat cele mai semnificative etape ale anilor de studii petrecuți la Roman și unde diriginții lor, doamna prof. Drăghiceanu Elena și Părintele Maxim Claudiu, au strigat catalogul și le-au împărtășit alese gânduri cu acest prilej aniversar.