Ultimul parastas pentru Mitropolitul Iosif cel Milostiv și pentru Moș Gheorghe Lazăr

Conform rânduielilor bisericești, înainte de proclamarea oficială a canonizării sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul, în această după-amiază de 24 martie, pentru cei doi a fost oficiată slujba ultimului parastas.

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat în această seară ultimul parastas pentru Mitropolitul Iosif Naniescu, numit încă din timpul vieții „cel sfânt și milostiv” și pentru Moș Gheorghe Lazăr, cel ce va fi canonizat cu numele Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Slujba de dinaintea proclamării canonizării a avut loc în Catedrala Mitropolitană, în prezența a sute de credincioși. Alături de Preasfințitul Damaschin au slujit părinții Catedralei, iar de la strană au oferit răspunsurile membrii corurilor Chivotul și cei de la Seminarul Teologic din Iași.

Mitropolitul Iosif Naniescu şi nevoitorul Gheorghe Lazăr au fost canonizaţi în cadrul şedinţei Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de la București, din data de 5 octombrie 2017. Mâine, 25 martie, după Sfânta Liturghie din ziua Bunei Vestiri, va avea loc proclamarea solemnă a celor doi sfinți: Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și Sfântul Gheorghe Pelerinul.  Se vor citi tomosurile de canonizare, se vor prezenta icoanele sfinților și se vor cânta troparele. După slujbă, credincioșii se vor putea închina la sfintele moaște ale sfinților Iosif și Gheorghe, care vor fi așezate în apropierea raclei Sfintei Parascheva.

Doxologia.ro