În perioada 26-30 Iunie, Parohiile Găiceana, Bălcuța, Huțu, Scărișoara și Fundătura din Protoieria Sascut, au continuat desfășurarea proiectului catehetic “Vacanță în tinda Bisericii”, proiect Eparhial binecuvântat de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Copiii care au participat la activitatea de tip școală de vară au avut parte de numeroase activități instructiv-recreative de o mare diversitate, care le-a solicitat interesul, creativitatea, imaginația și dăruirea.
Preoții prin aceste frumoase activități au încercat să le ofere celor mici o altă modalitate de a petrece timpul liber, o oportunitate de a-și forma abilitați sociale ce îi vor ajuta la integrarea în colectivitate dar și în relaționarea cu ceilalți copii și adulți.
De asemenea, prin aceste întâlniri se urmărește creșterea pe plan spiritual a tinerilor dar și cultivarea virtuților în vederea apropierii față de Dumnezeu.
Parohia Găiceana, a implicat un număr de 30 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, precum și 45 de cadre didactice de la Școala din comună. Activitățile realizate au constat în jocuri sportive, muzică și dans, vizionarea unui film despre satul tradițional românesc, susținerea catehezei intitulată “Internetul și pericolele acestuia” dar și o activitate realizată de Domna Profesor Cheța Magdalena, activitate denumită “La pas prin sistemul solar”.
Totodată, părintele Stratulat Claudiu a organizat o excursie la Târgu Ocna unde au vizitat Salina, Mausoleul și alte obiective importante din zonă.
În Parohia Bălcuța, Părintele Miron Ionuț-Constantin a coordonat 40 de copii din parohie, aparținând și altor confesiuni: romano-catolici și neoprotestanți de etnie rromă. Aceștia au avut vârste cuprinse între 3 și 14 ani, participând la “Clubul de lectură” (portretul dascălului ideal, jocuri didactice) - Prof. Carmen Stanciu, prezentări privind educația rutieră (a fost implicată Poliția Locală Sascut și Dl. Prof. Instructor Auto Robert Șraer), prezentarea de către Prof. Sandu Ionela a Portului popular românesc - origine, istorie și caracteristici, Cateheze pe diferite teme iar Dl. Pădurar Adrian Mihu le-a vorbit despre “Pădurea, plămânul perfect al naturii”.
Parohia Scărișoara a realizat activitățile de vară împreună cu cei aproximativ 50 de copii din parohie și un număr de 10 voluntari. Prin coordonarea Părintelui Ailenei Silviu, aceștia au participat la diferite activități în aer liber, întreceri sportive, ateliere de pictură, prezentarea obiceiurilor și datinilor populare iar cu ajutorul autorităților locale, copiii au putut vedea de aproape o autospecială de stingere a incendiilor (ISU Bacău) și au primit diferite lămuriri în funcție de curiozitățile lor.
În ultima zi participanții au fost premiați de către Părintele Protoiereu Vasile Abageru care le-a dăruit diplome, cruciulițe și icoane, iar ziua s-a încheiat cu un pelerinaj la Mănăstirea Pogleț.
Părintele Gheorghe Ardeleanu de la Parohia Huțu a desfășurat școala de vară alături de 100 de copii și 5 voluntari din comunitatea păstorită de dânsul. Fiecare zi a debutat cu o rugăciune de binecuvântare, a fost susținută cateheza “Bunele maniere în biserică, societate, școală și familie”, au fost realizate drumeții în aer liber, jocuri interactive și de mișcare iar la final a fost organizat un foc de tabără.
La activitățile din Parohia Fundătura au participat 15 copii și 6 voluntari. Părintele Chiper Vasile a susținut cateheza “Biserica - locaș de închinare”, a rostit rugăciuni alături de copii și au cântat diferite pricesne închinate Maicii Domnului și Mântuitorului. De asemenea, cei mai în vârstă din parohie au prezentat detalii despre portul național românesc și au vorbit despre “țesut și torsul lânii” îndeletniciri tradiționale care au dispărut din momentul apariției țesăturilor moderne și a firelor textile ușor de procurat.
(Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)