În contextul anului omagial al Pastorației persoanelor vârstnice, copiii centrului de zi Sf Dionisie Exiguul și ai Centrului de recuperare neuromotorie Sf Parascheva, s-au gândit să facă o bucurie beneficiarilor Centrului rezidențial socio-medical. Astfel, în data de 12.04.2023, beneficiarii celor două centre s-au întâlnit, alături de familiile lor și de coordonatorii din cadrul Asociației Sf Voievod Ștefan cel Mare- Hârja, pentru a pregăti așa cum se cuvine sfânta sărbătoare a Paștilor.
Cu acest prilej, această zi a început cu un cuvânt catehetic. Părintele le-a explicat semnificația teologică a zilelor Săptămânii Mari și a Învierii Domnului, precum și anumite tradiții creștine românești. Tradiția, lăsată din moși-strămoși și respectată cu sfințenie de românii de astăzi, ne indică faptul că preparatele specifice acestei perioade a Paștilor: pasca, cozonacii, ouăle roșii și mielul pascal au și o simbolistică aparte.
Totodată, copii au avut parte de diferite ateliere creative: atelier de înroșit ouă, atelier de creație ouă pe carton cu elemente găsite în natură (bețe, frunze, flori, pietricele etc.), atelier de decupat, colorat, asamblat figuri reprezentative ale Paștelui precum ouă, puișori, miei, atelier de dulciuri. Dintre toate acestea, preţuit şi folosit cu grijă în satul tradiţional, oul rămâne şi astăzi un simbol, greu de detronat, al renaşterii şi înnoirii. Nu întâmplător, îl regăsim încă în numeroase obiceiuri vechi, dar şi în zicerile din popor.
Atelierele de creație realizate în comun de copiii beneficiari ai celor două centre din cadrul Asociației Sf Voievod Șțefan cel Mare- Hârja, au devenit deja o tradiție. Astfel că cei mici care suferă de o anumită dizabilitate (diagnosticați cu sindrom Down, autism, ADHD, tetrapareză etc.) au beneficiat de ajutorul și compasiunea copiilor de aceeași vârstă cu ei, iar creațiile ieșite din mânuțele lor micuțe și harnice, au fost împărțite rezidenților centrului pentru persoane vârstnice.
Butucaru Ana (coordonator al Centrului de recuperare neuromotorie „Sf. Parascheva” - Hârja)