Tradiție, înnoire și continuitate în Parohia „Înălțarea Domnului” din Cotu Vameș

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în Duminica a 12-a după Rusalii, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Înălțarea Domnului” Cotu Vameș, din Protopopiatul Roman, și a sfințit Așezământul social închinat Sfântului Ierarh Nectarie.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părinții care se ingrijesc de viața duhovnicească a comunității, pr. paroh Sînică Palade și pr. slujitor Vasile Iancu, având alături membrii Consiliului parohial și bunii credincioși ai acestei parohii, au făcut demersurile pentru ridicarea unui așezământ social în spațiul eclesial generos în latura de nord-est a Bisericii „Înălțarea Domnului”, lăcaș impunător care a primit veșmântul sfințirii la 01 septembrie 2013.

Edificiul social, în formă de L, a fost început în anul 2018, fiind structurat pe două nivele -parter și mansardă- fiecare cu suprafața de 96 mp. Lucrarea a fost finalizată în anul 2022 și cuprinde două săli, două bucătării și birou parohial. Clădirea a fost ridicată din rațiuni practice, fiind un spațiu multifuncțional destinat activităților cu caracter misionar și social-filantropic (cateheze, workshopuri pentru copii și tineri, întâlniri cu persoane vârstnice și pomeniri ale celor adormiți).

De asemenea au fost executate lucrări de pavaj cu piatră de Slănic între biserică și așezământ și de canalizare pentru apa pluvială.

Efortul depus de fiecare a fost încununat prin slujba de sfințire a lucrărilor și săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a amintit în cuvântul de învățătură că acest eveniment are loc anul acesta întrucât se împlinesc 615 ani de atestare documentară a satului Cotu Vameș (amintit în actul de danie al lui Alexandru cel Bun la 16 septembrie 1408 cu numele „Dragomirești”) și 10 ani de la târnosirea „celui mai impresionant lăcaș de cult construit în mediul rural în Eparhia Romanului și Bacăului după anul 1990.” La Sfânta Liturghie arhierească au participat pr. Dan Alexandru Antoce, protopop al Protopopiatului Roman, Arhim. Iustin Dragomir, Arhim. Andrei Ioniță, un sobor numeros de preoți și diaconi, domnul Cristian Baciu, primarul Comunei Horia, reprezentanți ai autorităților locale și mulțime de popor.

Cu ocazia acestui moment deosebit, preotul Sînică Palade, Parohul bisericii, și preotul coslujitor, Vasile Iancu, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim distincția eparhială „Crucea Țării de Jos” pentru clerici, iar domnul Gianpietro Franchini, pentru implicarea în construcția acestui edificiu, a primit ordinul eparhial „Melchisedec” pentru laici. Distincții de vrednicie au primit și alți binefăcători și ostenitori din Parohia Cotu Vameș.

Părintele paroh, Sînică Palade, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, pentru părinteasca binecuvântare și pentru grija pe care o arată față de bunul mers al vieții duhovnicești  a credincioșilor din această parohie.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup coral mixt alcătuit din membri ai Filarmonicii din Iași.

Pr. Vlad Nicolae Samoilă