Tradiție, continuitate și reînnoire în istorica Mănăstire Bogdana

Joi, 22 septembrie 2022, în ziua de pomenire a Sf. Ierarh Mc. Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului și Mitropolitul Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim Arhiepiscop al Romanului și Bacăului s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Bogdana, Protopopiatul Onești, județul Bacău.

Înainte de oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a dat curs unui moment inedit, anume instalarea noii starețe a Mănăstirii Bogdana, în persoana monahiei Mihaela Radu.
Gramata chiriarhală a fost citită de preacuviosul părinte protosinghel Nicolae Dănilă, starețul Mănăstirii Giurgeni și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Tot cu acest prilej, preacuvioasa maică stavroforă Cristofora Harjabă a fost distinsă pentru întreaga activitate, însumând peste 72 de ani de monahism, dintre care 45 ca stareță, cu ce mai înaltă distincție a eparhiei, prin oferirea Crucii Țării de Jos. Mai mult decât atât, ea a fost numită proinstareță a acestei mănăstirii, prima de acest fel în cei 600 de ani de existență a acestei arhiepiscopii.
Intrată în mănăstire la vârsta de 11 ani, preacuvioasa maică, proinstareța stavroforă Cristofora  Hârjabă, a făcut față vitregiilor vremurilor provocate de Decretul 410/1959, impus de regimul comunist ateu, alături de obștea de maicii pe care le-a adunat încă de când era egumenă la schitul Runc, unde, alături de preacuviosul părinte arhim. Isaia Tugurlan, restaurează și înfrumusețează așezământul monahal. În anul 1977 vine cu mica obște la Mănăstirea Bogdana unde se angajează la o muncă asiduă de restaurare a ansamblului monahal, a bisericii, zidurilor ce înconjoară așezământul ca o cetate, a chiliilor monahale deteriorate din cauza vitregiilor decretului și cutremurului din 4 martie a aceluiași an. O altă virtute a fost aceea de a aduna tinere doritoare de mântuire, ce s-au angajat la viața monastică și la ajutorarea celor suferinzi.
În continuare, a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie de un sobor de preoți sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, din care au făcut parte părintele exarh  Protos. Nicolae Dănilă, părintele Ioan Bârgăoanu protopop al Protopopiatului Onești, precum și preoți din Protopopiatul Onești.
La finalul ei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat chipul monahului desăvârșit, model fiind personalitatea Sf. Ierarh Teodosie de la Brazi, cu metanie în Mănăstirea Bogdana, ce s-a dezvoltat cu precădere în cea mai longevivă, virtuoasă și vrednică stareță din ultimele decenii ale Eparhiei Romanului. De asemenea, au fost rostite cuvinte de apreciere și mulțumire pentru bucuria trăită în această zi de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu, precum și de către noua maică stareță, monahia Mihaela Radu, purtând în inimă gândurile împărtășite de ierarh, bucurându-se de arhiereasca binecuvântare, precum și de darurile primite în această zi de mare sărbătoare, făgăduind ascultare față de biserica din care face parte, lucrând necontenit la sporirea vieții monahale, la  comuniunea prin rugăciune și lucrare față de obștea monahală.
La acest eveniment au participat pelerini, precum și stareți și starețe de la mănăstirile Eparhiei Romanului.