Tinerii ASCOR şi voluntarii Protoieriei Bacău vin în sprijinul comunităţii

08 Aprilie 2020

Începând de luni, 6 aprilie 2020, aproximativ 20.000 de pachete cu produse alimentare de bază și de igienă au fost şi vor mai fi distribuite către toate persoanele vârstnice cu venituri mici din pensii. Aceste ajutoare de urgenţă au fost distribuite în contextul epidemiei cu noul coronavirus (Covid-19) prin bunăvoinţa Primăriei Municipiului Bacău, în cadrul căreia a fost înfinţat Grupul operativ pentru identificarea şi preluarea problemelor cu care se confruntă persoanele vârstnice, peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor. În sprijinul angajaţilor Primăriei Bacău au venit numeroase Fundaţii şi Asociaţii între care se numără şi voluntari ai Protoieriei Bacău (parohiile „Sf. Nicolae”, „Lazaret” şi „Pogorârea Sf, Duh” - Şerbăneşti), precum şi numeroşi tineri voluntari din cadrul ASCOR – filiala Bacău.

În contextul pandemiei şi a instituirii stării de urgenţă naţională, Biserica Ortodoxă Română, prin structurile sale (centre eparhiale, protopopiate, parohii și mănăstiri), precum și prin intermediul ONG-urilor ce funcționează în cadrul eparhiilor, participă încă de la început la efortul comun de susţinere a persoanelor vulnerabile, împreună cu autoritățile centrale și locale.

Ca urmare a aplicării Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020, care prevede că autoritățile administrației publice locale au obligația de a proteja și de a asigura minimalizarea expunerii în afara locuințelor pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani, persoane aflate la risc înalt de a dezvolta forme severe de COVID-19, începând de luni, 6 aprilie 2020, aproximativ 20.000 de pachete cu produse alimentare de bază și de igienă au fost şi vor mai fi distribuite şi zilele următoare, către toate persoanele vârstnice cu venituri din pensii de până la 1380 de lei.

Distribuirea s-a realizat la domiciliul beneficiarilor, prin intermediul a 100 de echipe formate din angajaţi ai Primăriei Bacău, dar şi cu sprijinul voluntarilor de la Protoieria Bacău Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – filiala Bacău (ASCOR), Acțiunea Catolică, Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), Crucea Roşie, Școala Sanitară Postliceală „Sanity” și Asociația Valoare Plus.

Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a fost reprezentat de către P.C. Pr. Eugen Ciprian Ciuche, Consilier eparhial al Sectorului social-filantropic şi misionar şi Responsabil Zonal, iar Protopopiatului Bacău a fost reprezentat de către P.C. Pr. Protoiereu Costică Busuioc, P.C. Pr. Adrian Ghinea, paroh al Parohiei Şerbăneşti şi P.C. Pr. Florentin Vornicelu, slujitor al Parohiei Lazaret şi Responsabil din partea Protoieriei Bacău. Misiunea reprezentanţilor Protopopiatului Bacău este aceea de a distribui pachete la un număr de 4705 beneficiari până la sărbătoarea Învierii Domnului.