Ziua de 2 februarie este o zi cu o încărcătură spirituală deosebită deoarece Biserica Ortodoxă prăznuiește un eveniment din istoria mântuirii noastre, “Întâmpinarea Domnului“, ce a avut loc la 40 de zile de la nașterea Pruncului Iisus Hristos.
Ziua de 2 februarie este o zi cu o încărcătură spirituală deosebită deoarece Biserica Ortodoxă prăznuiește un eveniment din istoria mântuirii noastre, “Întâmpinarea Domnului“, ce a avut loc la 40 de zile de la nașterea Pruncului Iisus Hristos.
Legat de acest mare Praznic Împărătesc, Organizația Mondială a Tinerilor Ortodocși a decis ca tot în această zi de 2 Februarie să se serbeze Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox.
Această zi a fost instituită în anul 1992, la a XIV-a Adunare Generală a Syndesmos - Organizația Mondială a Tineretului Ortodox. Această organizație s-a înființat în anul 1953 la Paris de către un grup de tineri teologi din Finlanda, Franța și Grecia și în prezent cuprinde peste 126 de organizații de tineret ortodoxe din întreaga lume.
Îndemnată fiind și de Hotărârea Sfântului Sinod al BOR, prin care anul 2016 a fost declarat ca “An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox“, primind înalta binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în această zi, în sala de festivități a Colegiului Tehnic “Miron Costin“ din Municipiul Roman, având concursul profesorilor de religie Mihaela Dana Rusu, Pr. Alexandru Lezeu și Damian Vasilache, conducerea Protopopiatului Roman a inițiat o întâlnire de suflet sub deviza “Tinerețe în Ortodoxie“.... .
La această manifestare au participat 150 de elevi din școala gazdă, dar și de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu“ și Colegiul Tehnic “Vasile Sav“ – Roman.
După prezentarea evenimentului și Rugăciunea Domnească Tatăl nostru, eleva Năstase Larisa (cls. a XI-a), a împărtășit celor prezenți momente din frumoasa experiență dobândită, în luna Septembrie a anului trecut, când a participat la întâlnirea “Tinerilor ortodocşi din întreaga Europă“, eveniment desfășurat cu participarea tuturor eparhiilor, la Cluj.
Apoi, doamna profesor Mihaela Dana Rusu a dat citire unui referat intitulat “Educația Creștină a tinerilor pentru cultivarea credinței în viața cotidiană și promovarea valorilor și identității creștin – ortodoxe în societate“ în care a subliniat necesitatea educației moral-religioase în formarea tânărului.
După o scurtă prezentare a activităților cu tinerii desfășurate în școala “Mihai Eminescu“ de către părintele profesor Alexandru Lezeu, eleva Bianca Burghelea care a dat citire referatului intitulat “Hristos și Sfinții, modele de educație și bună viețuire a tinerilor“.
Profesorul Damian Vasilache, de la Colegiul Tehnic “Vasile Sav“, a salutat inițiativa protopopiatului, a adus la cunoștință celor prezenți activitățile intreprinse în cadrul școlii pe care o reprezintă, iar eleva Stratulat Bianca a dat citire referatului “Participarea tinerilor la viața liturgică a Bisericii, mijloc de cultivare a iubirii de Dumnezeu și de aproapele, de responsabilizare și maturizare spirituală pe calea mântuirii“.
La finalul întâlnirii, părintele protopop Munteanu Dragoș a mulțumit gazdelor, profesorilor implicați și copiilor prezenți, pentru această activitate de suflet și totodată a prezentat importanța participării tinerilor la slujbele oficiate în biserică, dar și la astfel de manifestări cultural-religioase… “Nu realizezi educatie religioasă prin mijloace de mână forte, prin obligare, prin supunere. Drumul tânărului spre libertate este calea prin care îi este posibil să-l întâlnească pe Dumnezeu. Fără Dumnezeu, tânărul nu va ajunge la desăvârșirea sa. Ceremoniile religioase și astfel de manifestări adună tinerii la un loc, le crează sentimentul unei apartenențe, îi solidarizează și îi întărește într-un mod specific. Toți devin egali și se simt solidari. Sentimentul religios nu mai este o trăire personală, singulară, ci se difuzează înspre ceilalti. El se răspândește, trece de la un individ la altul, sprijinindu-se pe confidență, dar căutând și martori“.
La final, copiii prezenți la această activitate au primit produse de patiserie de la fabrica de pâine „Betleem” a Centrului eparhial Roman.