Tedeum la începutul anului bisericesc în Protopopiatul Buhuși

În Protopopiatul Buhuși a fost săvârșită astăzi, 1 septembrie 2018, în ziua de pomenire a Sf. Dionisie Exiguul, la Catedrala „Sf. Nicolae” – Buhuși slujba de Tedeum la începutul noului an bisericesc prin grija și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în prezența părintelui protopop Vasile Cozma și a credincioșilor din această comunitate.

Au fost citite rugăciunile de mulțumire pentru roadele duhovnicești din anul bisericesc care s-a încheiat și s-au cerut mila și ajutorul lui Dumnezeu pentru timpuri cu pace, dar și pentru o activitate duhovnicească rodnică atât pentru preoți, cât și pentru credincioși în noul an bisericesc care începe.

În cuvântul de învățătură rostit la acest moment părintele protopop a evidențiat faptul că începutul și sfârșitul anului bisericesc stau sub ocrotirea Maicii Domnului și a făcut trimitere pe această cale la cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la începutul anului bisericesc: „Făgăduinţa Mântuitorului făcută Apostolilor: „Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor” a fost împlinită liturgic de către Biserică, prin modul în care a întocmit anul bisericesc. Începutul şi sfârşitul anului bisericesc stau sub ocrotirea Maicii Domnului, pentru că sub binecuvântarea maternităţii sale primim puterea de a ne pregăti pentru înţelegerea timpului ca antecameră a veşniciei. Sărbătoarea închinată Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul accentuează înţelesul acestor semnificaţii, mărturisind faptul că asumarea metanoiei, ca schimbare substanţială a modului de a gândi este condiţia accederii în Împărăţia Cerurilor. Aşezarea sărbătorii Sfintei Cruci în luna septembrie ne indică faptul că efortul nostru spiritual în anul care a început, trebuie să conţină implicit roadele crucii şi că sensul înaintării spre Dumnezeu este asumarea crucii personale. Astfel, după cum se poate observa din aceste câteva exemple, în luna septembrie totul se pune în mişcare. Chiar şi principalele activităţi ale societăţii moderne reîncep din luna septembrie (anul şcolar, serviciile de după concediile din vară etc). Toată lumea re-creată, odihnită, îşi începe activitatea pentru încă un an. Binecuvântarea începutului de an şcolar de către Biserică este confirmarea unităţii spirituale dintre cele două instituţii, care cultivă în sufletele auditoriului, ca şi Semănătorul din parabolă, cuvântul lui Dumnezeu care germinează, născând împărăţia lui Dumnezeu înăuntrul omului. Proiectele adresate tinerilor și derulate de Biserică pe plan naţional („Alege Şcoala!” şi „Hristos împărtăşit copiilor”) sau pe plan eparhial („Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi”) au scopul întăririi legăturii tinerilor cu parohia şi al integrării lor în comunitatea ecleziastică, ce are ca fundament iubirea aproapelui şi solidaritatea.”

Nu întâmplător astăzi Biserica Ortodoxă îl pomenește și pe Sf. Dionisie Exiguul, călugăr care a trăit în Scythia Mică (Dobrogea de astăzi) în secolele V – VI, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Astfel, el abandonează era lui Diocletian, și acceptă anul 753 a.u.c. ca an al Întrupării Domnului și punctul de la care începe era creștină.

Slujba de Tedeum s-a încheiat cu polihroniul pentru sănătate și ani binecuvântați Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, preoților și credincioșilor din întreaga Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului.