Te Deum arhieresc cu ocazia începerii noului an școlar

Luni, 9 septembrie, cu prilejul începerii noului an școlar, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim și Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud au săvârșit Slujba de Te Deum, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de cerere și binecuvântare pentru toții elevii.

Curtea centrului eparhial de la Roman a fost cuprinsă în după amiaza acestei zile de vocile cristaline ale elevilor Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” și de cele ale elevilor Școlii Primare „Mușatinii” din Roman, aceștia din urmă au intonat cu bucurie și entuziasm imnul instituției școlare în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu la începerea anului academic. Ulterior, părintele Valentin Băltoi, consilier eparhial în cadrul Sectorului cultural a transmis cuvinte de bun venit elevilor, părinților și cadrelor didactice prezente, subliniind importanța parteneriatului dintre Școală și Biserică în vederea dezvoltării și creșterii intelectuale a tinerilor:

Anul acesta începutul anului școlar stă sub semnul sărbătorii închinate de Biserică Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, ce fac parte din galeria Sfinților care au dat naștere unor copii, ca rod al rugăciunii stăruitoare către Dumnezeu și de aceea ei sunt înțeleși și ca icoană a paternității spirituale în Ortodoxie. Suntem convinși că alegerea acestei zile pentru deschiderea anului școlar 2024-2025 nu este întâmplătoare ci providențială, arătându-ne rolul fundamental pe care îl are părintele spiritual în viața fiilor și fiicelor duhovnicești, iar în cazul nostru, pentru că suntem martorii unui nou început de an școlar, ne arată rolul patern al profesorului în formarea și dezvoltarea elevilor, în creșterea intelectuală a tinerilor. Profesorii sunt părinții unei națiuni, de implicarea cărora depinde sănătatea și viitorul unei țări”.

În continuare, pe scena amplasată în curtea Centrului Eparhial, în prezența autorităților centrale, județene și locale, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit Slujba de Te Deum alături de Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, consilieri și inspectori ai centrului eparhial, monahi și monahii, preoți și diaconi, înălțând rugăciuni de cerere către Dumnezeu pentru sporirea cunoașterii și a credinței în nou an școlar. În cadrul slujbei, un elev a dat citire rugăciunii scrise de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim cu ocazia începerii anului școlar, iar Chiriarhul a citit o rugăciune de binecuvântare la începutul anului. 

Momentul duhovnicesc a fost urmat cuvântul de învățură al Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim adresat elevilor, părinților și cadrelor didactice prezente la această manifestare.

„Sunteți urmașii voievozilor din Roman și mă bucur nespus pentru prezența voastră în număr atât de mare astăzi și vă binecuvântăm la începutul acestui an, ca el să fie de bun augur pentru copii, pentru părinții care au avut încrederea să ne dăruiască copiii pentru a continua educația pe care ei au început-o în case și în familie. Dragi copii, voi aveți ca perspectivă entuziasmul, fiți entuziaști, ceea ce înseamnă că sunteți chemați să mergeți spre sus, din treaptă în treaptă, din gândire în gândire, din cunoaștere în cunoaștere. Urcați permanent, în fiecare zi, pentru că dacă nu urcați o treaptă atunci înseamnă că ați rămas în același loc, iar urcușul duhovnicesc și pedagogic dacă stagnează este supus căderii. Mișcarea trebuie să fie permanentă, iar destinația trebuie să fie mereu aceeași, împărăția lui Dumnezeu. Dragi educatori, ca pedagogi cereți copiilor să scrie frumos, dar eu nu vă cer așa ceva, nici notele de la sfârșitul anului, ceea ce vă rog este să privim caietul de curat, pentru a vedea efortul copiilor, râvna lor în a se depăși, dorința de a merge entuziaști spre o nouă cunoaștere. A fi entuziast înseamnă în primul rând a fi în Dumnezeu, iar datoria noastră a tuturor este aceea de a rămâne mereu cu El”. 

În continuare au avut loc o serie de alocuțiuni din partea conducerii Fundației „Episcop Melchisedec” și din partea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Roman. Părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, președintele Fundației Episcop Melchisedec și cadru didactic în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a urat bun venit tuturor elevilor în noul an școlar și a subliniat menirea fundamentală pe care profesorii o au în procesul de învățare al elevilor:

„Astăzi de ziua Sfinților Părinți Ioachim și Ana deschidem ușa spre viitor, spre a ști, spre a cunoaște, pentru a avea ce povesti mâine când ne vom reîntâlni. Întotdeauna avem această impresie ca părinți, că trebuie să facem totul pentru copii noștri și că trebuie să le oferim multe, însă trebuie să știm că ceea ce sădim în sufletul lor, dorința de a ști, de a cunoaște și de a face este ceea ce contează, asta ne va da stabilitate în timp și lucrul acesta îl vom face învățându-i cum să gândească și ce să gândească. Fiți voi cei mari ceea ce vreți ca fii voștri să fie! Fiți voi oameni și vor fi și ei oameni! Fiți voi Sfinți și se vor Sfinți și ei, pentru că privesc la voi ca la niște modele și învață din ceea ce văd, așa cum veți trăi voi, vor trăi și ei. De aceea ne străduim prin intermediul școlii să-i facem să gândească și să acționeze de unii singuri și să facă ceea ce consideră ei că le este bine pentru viitorul lor. Este singura moștenire pe care școala le-o oferă, aceea de a se descurca de unii singuri în viață, pentru că nu veți putea fi cu ei totdeauna, la un moment dat fiecare copil se va desprinde de familie și va trebui să trăiască așa cum a învățat”. 

Educația este o armă foarte puternică și dacă știi să o folosești cum trebuie vei schimba lumea. 

Directorului Fundației „Episcop Melchisedec”, monahia Dionisia Șchiopu a adresat un gând de bun venit elevilor și cadrelor didactice din cadrul unitățile școlare pe care le coordonează:

„În grădina de copii din cadrul Fundației Episcop Melchisedec numărăm numeroase flori, în jur de 80 de preșcolari, 70 de școlari și o clasă în cadrul centrului de zi. Dragi copii, dispuneți de cadre didactice pregătite, de săli dotate corespunzător în care vă puteți desfășura activitățile educaționale. Dragi colegi, îmi exprim încrederea pe care o am în dumneavoastră și vă asigurăm de susținere și colaborare și cu această ocazie permiteți-mi să mulțumesc doamnei director Despina Pîcă pentru implicare și colaborare. Nu în ultimul rând, dragi părinți, copiii dumneavoastră sunt și copiii noștri, astfel să pășim împreună cu încredere în noul an școlar”.

Domnul Mihai Giosan, inspector școlar disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț a subliniat importanța orei de Religie și a implicării fundamentale a cadrelor didactice în dezvoltarea intelectuală a elevilor, iar domnul Ionuț Liviu Ciocoiu, inspector școlar general în cadrul ISJ Neamț a dorit în mesajul domniei sale să menționeze importanța implicării Bisericii în școală:

„Educația este un parteneriat între copii, părinți, cadre didactice, dar toate acestea nu s-ar putea coordona mai bine decât cu Dumnezeu alături și mă bucur că Arhiepiscopia Romanului și Biserica Ortodoxă Română sprijină educația, iar în acest sens dispunem la Roman de o școală care își desfășoară activitatea în fiecare zi aproape de acest loc sfânt”. 

De asemenea, cu prilejul evenimentului de astăzi, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a oferit celor 20 de copii beneficiari ai Serviciului Social al Fundației „Episcop Melchisedec” câte un ghiozdan complet echipat. 

La finalul evenimentului, invitații prezenți alături de clerici și membrii ai centrului eparhial au dăruit Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim buchete de flori și mesaje de felicitare cu ocazia zilei onomastice.  

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.

Parte a evenimentului deosebit a fost lansarea volumului aniversar „Un om între oameni. Arhiepiscopul Ioachim la împlinirea a 70 de ani de viață”, în Sala „Sf. Ierarh Dosoftei” al Centrului eparhial. Volumul, apărut la Editura Filocalia, este alcătuit din 70 de articole, mărturii ale unui colectiv de autori, organizate cronologic și prin care sunt descrise viața, formarea intelectuală și duhovnicească a Înaltpreasfinției Sale. La eveniment au participat Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, Consilier al Sectorul de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, Stavrofora Iosefina Giosanu, Stareța Mănăstirii Văratec, Stavrofora Evloghia Chirvase, Stareța Mănăstirii Diaconești, Profesor Univ. Dr. Nicu Gavriluță, iar părintele Ciprian Ignat, Secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a moderat lansarea de carte. 

Constantin Răzvan Popovici