Taina Sfântului Maslu pe ”Meteora Bacăului”, în prima săptămână a Postului Mare

Vinerea aceasta, 18 martie 2016, la ceas de seară, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și mulțime de credincioși, a oficiat Taina Sfântului Maslu la biserica Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului din comuna Mărgineni. Evenimentul spiritual constituie o continuare a serilor duhovnicești de rugăciune începute la această mănăstire-metoc chiriarhal în urmă cu trei ani și coordonate cu succes de părintele Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău.

În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi al Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016), credincioși ai Parohiei „Sfântul Dumitru” de la Narcisa din municipiul Bacău, alături de parohul lor, părintele Ioan Pleșcău, au fost prezenți pe ”Meteora Bacăului” de la Valea Budului, pentru a participa la Taina Sfântului Maslu și a primi binecuvântări arhierești de la chiriarhul locului. Acestora li s-au alăturat preoți și credincioși băcăuani dornici de comuniune cu ierarhul lor.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, la finalul slujbei, acoperindu-le capetele smerite cu mantia sa arhierească, a rostit rugăciuni de alinare și vindecare a suferințelor trupești și sufletești pentru cei aflați în nevoie.

În cuvântul adresat credincioșilor cu această ocazie, ierarhul a îndemnat pe creștini să parcurgă calea postului în smerenie și rugăciune: „Să nu îi uităm pe cei care ne-au stat în preajmă  și care au contribuit la formarea noastră duhovnicească și intelectuală. Toți ne-am născut neștiutori, dar odată cu trecerea anilor creștem și cu ființa noastră, dar creștem și în știință; creștem și fizic, dar și spiritual... De vreme ce v-ați aprins de văpaia Duhului Sfânt și ați devenit mai luminoși și mai calzi în credință, vă îndemn să vă așezați lângă cei în care s-a împuținat credința. Darurile sunt împărțite, dar fiecare trebuie să multiplicăm darul pe care îl avem, devenind astfel ca o arvună duhovnicească în perspectiva mântuirii noastre. Este vremea de pocăință, este vremea de îndreptare și cred că cea mai bună perioadă pentru omul creștin este perioada postului. Este mai greu, cumva, după osteneala zilnică, pentru că mâncarea de post este altfel, dar nu trebuie ca meniul de post să devină o problemă, pentru că a posti  înseamnă în primul rând a iubi, înseamnă a gusta din nectarul învățăturilor lui Hristos; însemnă a spăla capul tău, adică a spăla cu lacrimile tale chipul lui Dumnezeu care este în tine! Înseamnă a pune ca normă pentru viața ta de toate zilele Evanghelia lui Hristos și înțelegem prin aceasta că „a unge capul nostru”, înseamnă a pune în minte, în loc de toate celelalte învățături dăunătoare, învățătura cea bună și luminată a lui Iisus Hristos. Abia atunci, cu mintea luminată și cu chipul lui Dumnezeu curat, putem să îi privim cu dragoste pe toți semenii noștri. Toți trebuie să mergem spre îndumnezeire. Fiecare dintre dumneavoastră a luat din aceste rugăciuni câte o energie, câte o putere în plus din puterea lui Dumnezeu. La aceste rugăciuni pe care le-am rostit fiecare inimă a rezonat spre Dumnezeu într-un fel sau altul. Vă mulțumim, vă binecuvântăm și sperăm să ne mai vedem în postul acesta cu multiple prilejuri !. (Pr. Daniel-Ionel Marari)